RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant stjålet kunst etter 60 år

Sist oppdatert:
60 år etter har FBI funnet igjen tre stjålne malerier. De kostbare maleriene ble tatt av amerikanske allierte i Tyskland i 1945. Se bildene.

Bildene er Heinrich Burkel (1802-1869) som virket i det nittende århundre. De har en estimert verdi til rundt 800.000 kroner. Rundt 50 malerier ble stjålet i mars 1945, av amerikanske allierte styrker som dro igjennom Tyskland.

Tre av bildene dukket opp igjen da selgeren la dem ut for salg ved en auksjon for seks uker siden.

Flyttet fra bombene

Bildene tilhørte bymuseet i Pirmasens i vest-Tyskland. Men de ble flyttet til en skole i 1942 for å verne dem mot bombeangrep. Museet rapporterte i september 1945 at bildene var gått tapt «under de amerikanske troppenes ankomst.».

I arv

De tre bildene som nå er kommet til rette, ble tatt til USA for privat eie i New Jersey rundt 20 år etter krigen. Eierens datter arvet bildene på 1980-tallet.

Bildene ble lagt ut for salg i oktober av auksjonshuset Auctions & Appraisals. Direktøren for det tyske museet oppdaget bildene i katalogen og kontaktet de tyske myndighetene. De igjen kontaktet FBI.

Ingen skyldige

Bildene blir nå returnert til Tyskland. Kvinnen som eide bildene var ikke klar over at de var stjålet, og det blir ikke reist noe søksmål i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere