RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant ukjent Einstein-manuskript

Sist oppdatert:
En student ved universitetet i Leiden i Nederland har funnet et hittil ukjent manuskript av Albert Einstein.

Manuskriptet som er funnet knytter seg til en av Einsteins kjente teorier. I tillegg er det blant annet funnet et brev til den danske fysikeren Niels Bohr.

Einsteins fingeravtrykk
- Det var ganske spennende da en av studentene som jobbet med Einsteins teorier kom over det skjøre manuskriptet med Einsteins umiskjennelige kruseduller, sier professor Carla Beenakker. Arkene er fulle av anmerkninger og understrekinger og noen steder kan man se Einsteins fingeravtrykk, melder nyhetsbyrået AP.

Gjesteforeleser
Tyske Albert Einstein var ifølge Leiden-universitetets hjemmesider fast gjesteforeleser 1920 til 1933. Da kom Hitler til makten, og den jødisk-fødte fysikeren flyktet til USA.

- Vi kommer til å beholde manuskriptet som et minne om hans besøk her, som er et kjært minne for oss, uttaler Beenakker ifølge AP.

Gass som klumper seg
Avhandlingen, som som ble publisert i 1925, sier at ved temperaturer rundt 273 minusgrader kan partikler i gass gå inn i en lavenergitilstand der de klumper seg sammen i større ene-atomer.

Teorien ble utarbeidet i samarbeid med den indiske fysikeren Satyeandra Nath Bose og ble senere kjent som Bose-Einstein kondensering. Fysikerne Eric Cornell og Carl Wiemann fikk Nobel-prisen i fysikk i 2001 da de sammen med Wolfang Ketterle gjorde forsøk som bekreftet teorien.

Studenten som kom over manuskriptene, Rowdy Boeyink, fant også andre interessante dokumenter med tilknytning til Einstein, blant annet et brev til den danske fysikeren Niels Bohr, ifølge AP.

Se manuskriptene her - link til universitetet i Leiden.

Nettleksikonet Wikipedia om Bose-Einstein-teorien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere