RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HUBERT RAGUET (AFP)

Fant unik dinosaursti

En sti med opp til to meter store fotavtrykk forbløffer forskere.

For 150 millioner år siden satte dinosaurer igjen gedigne fotavtrykk i Plagne øst i Frankrike.

Avtrykkene ble oppdaget i april av en vitenskapsforening bestående av amatørentusiaster som har spesialisert seg på geologi og paleontologi.

Funnet har siden blitt bekreftet av en gruppe forskere fra Claude Bernard universitetet i Lyon, samt en gruppe fra Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning.

– Dette er en eksepsjonell oppdagelse. Størrelsen på avtrykkene, og lengden på stien, gjør dette helt unikt i verden, sier geologiprofessor Pierre Hantzpergue ved Lyon universitet til Reuters.

– De (amatørforeningen) hadde allerede oppdaget en liten forekomst i 2004 og fulgte nå opp med videre leting i området da de fant dette, sier Hantzpergue.

Så langt har arkeologene gravd ut 150 meter av stien der flere sauropods har gått for 150 millioner år siden. Disse dinosaurene var 30 meter lange og veide mellom 30 og 40 tonn.

Fotavtrykkene ble trampet inn i kalkholdig jord som ble forsteinet og dekket med jord. I nåtid kom avtrykkene igjen til overflaten da skogsarbeid i området førte til erosjon.

Nå vil forskere bruke tre år i området, og håper at de vil kunne avdekke flere tusen fotavtrykk gjennom å grave ut én eller flere stier i området.

Håpet er at de skal kunne estimere hvor mange dinosaurer som passerte gjennom området, og kanskje finne ut hva dinosaurene gjorde der.

– Mest sannsynlig lette de etter mat, sier Hantzpergue og legger til at området der funnene er gjort en gang i tiden lå ved havet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere