*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke drepe ungdomsforbrytere

Lee Boyd Malvo var bare 17 da han ble tatt for snikskytterdrapene i USA. Etter dagens avgjørelse i høyesterett risikerer verken han eller rundt 70 andre ungdomsforbrytere dødsstraff.

01.03.05 19:32

70 ungdomsforbrytere får likevel leve etter at amerikansk høyesterett tirsdag avgjorde at det er grunnlovstridig å henrette drapsmenn som var mindreårige da forbrytelsen skjedde, ifølge nyhetsbyrået AP.

Avgjørelsen vil gjøre en slutt på praksisen som blir fulgt av 19 amerikanske delstater. 22 ungdomsforbrytere er blitt henrettet i USA siden 1976.

SE DØDSLISTEN HER:

Disse kunne vært spart

Avgjørelsen ble tatt med fem mot fire stemmer, og forkaster dødsstraffen til rundt 70 ungdomsforbrytere. Samtidig forbyr den delstater å idømme ungdomsforbrytere dødsstraff i framtiden.

Dødsstraffene strider ifølge høyesterett mot den amerikanske grunnlovens bestemmelse om forbud mot «grusom og uvanlig straff».

Stadig innskrenket
Avgjørelsen er i tråd med høyesteretts praksis om å innskrenke mulighetene for å bruke dødsstraff, etter at den ble gjeninnført i 1976. Retten avgjorde i 1988 at det var ulovlig å henrette forbrytere som var 15 år eller yngre under forbrytelsen.

For tre år siden forbød høyesterett også henrettelse av mentalt tilbakestående.

- Alderen 18 år er punktet hvor samfunnet trekker grensen i mange sammenhenger mellom barndom og voksenliv. Det er, har vi konkludert, alderen hvor muligheten for å bruke dødsstraff også bør ligge, skriver dommer Anthony Kennedy.

Få land med lik praksis
Bare noen få land har anvendt dødsstraff mot ungdomsforbrytere de senere årene, blant annet Iran, Pakistan, Kina og Saudi Arabia.

Utgangspunktet for høyesteretts behandling av spørsmålet er dødsdommen mot Christopher Simmons, som ble dømt til døden i 1993 da han var bare 17 år gammel. Simmons fikk dødsdommen for å ha bundet en kvinne og kastet henne i døden fra en bro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.