RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får pensjonsavtale til 180 millioner

Foto: The National Institutes of Health
Sist oppdatert:
«Pumkin» er én av sjimpansene som endelig får betalt for lang og tro tjeneste.

Mens land over hele verden sliter med pensjonsprogrammer for en stadig voksende eldregenerasjon, har en gjeng med 300 sjimpanser fått en gyllen pensjonsavtale av den amerikanske stat.

Det statlige byrået The National Institutes of Health (NIH), som finansierer medisinsk forskning i USA, har nylig lansert en ny avtale som skal sikre en lykkelig alderdom for sjimpanser som har vært delaktig i forskning.

30 millioner dollar
Den amerikanske kongressen har bevilget 30 millioner dollar til pensjonsprogrammet for sjimpansene, noe som tilsvarer 180 millioner kroner.

Sjamansene blir pensjonert som forskningsdyr, og skal få leve resten av livene sine med å klatre i trær, svømme i basseng og sanke mat i egne reservater.

Årsaken til at forskningsdyrene blir pensjonert, er blant annet nye studier som viser at det ikke lenger er like stort behov for eksperimenter med sjimpanser, samt et økende fokus på dyrenes velvære.

- Amerikanere har nytt godt av sjimpansenes tjenester innenfor biomedisinsk forskning, men nye vitenskapelige metoder og teknologi har ført til at det ikke lenger er et stort behov for dem innenfor forskning, sier direktør for NIH, Francis Collins, i en uttalelse.

- Veldig verdifull
- Det at de er så like mennesker, har gjort dem veldig verdifull innenfor visse typer forskning, men det krever også større grad av rettferdiggjøring til å bruke dem.

Nå jobber NIH med å finne et nytt, passende hjem for sjimpansene, men allerede nå er de i ferd med å overskride budsjettet på 30 millioner.

Collins håper derfor at staten skal øke bevilgningen ytterligere, slik at det blir enklere å finne dem et passende hjem.

Et utvalg har utarbeidet en rapport med kriterier for sjimpansenes pensjonstilværelse. Utvalget mener at hver sjimpanse må få minst 100 kvadratmeter å boltre seg på, leve i grupper på minst syv sjimpanser, ha tilgang til utendørsarealer og få muligheten til å sanke egen mat.

Pensjoneringen av de 300 sjimpansene vil skje gradvis over de kommende årene, ettersom noen av dem fortsatt er tilknyttet pågående forskningsprogrammer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere