*Nettavisen* Nyheter.

Får refs av Israel

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Israels ambassade reagerer kraftig på Kristin Halvorsens oppfordring om boikott av Israel.

06.01.06 06:06

SV-lederens utspill i Dagbladet torsdag har vakt oppsikt både i og utenfor Norge.

Det britiske stormediet BBC vier en lang artikkel om Halvorsen på sine nettsider under tittelen «Norge splittet om Israel-boikott».

Hagen i harnisk
Carl I. Hagen (Frp) krever at statsminister Jens Stoltenberg rydder opp etter SV-Kristins utspill.

- Jeg synes utspillet er uhyrlig. Finansministeren skaper med dette usikkerhet rundt Norges posisjon, mener han.

Også Israels ambassade reagerer på Halvorsens uttalelser.

- Hennes oppfordring om boikott av staten Israel avviker fra de tradisjonelt vennlige relasjonene mellom Norge og Israel. Vi forventer at den norske regjeringen, som ansvarlig for kongeriket Norges utenrikspolitikk, gjør hva som er nødvendig for å rette opp igjen situasjonen forårsaket av en av regjeringens medlemmer, sier ambassaden i en pressemelding.

Belastende
Ambassaden mener Halvorsen med sin uttalelse ser bort fra kompleksiteten i den bitre og langvarige konflikten.

- Et vedtak som dette legger i sin helhet byrden og ansvaret kun på en av sidene i den vedvarende konflikten mellom palestinerne og Israel. Med en slik posisjon blir kompleksiteten i konflikten tilsidesatt og hjelper ikke fredsprosessen, mener de.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Susanne Berg-Hansen

Støre kontaktet Israel
Finansministerens utspill har også satt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en kinkig situasjon. Torsdag kveld måtte han drive brannslukking i TV 2s «Tabloid».

- Å boikotte Israel er ikke og kommer aldri til å bli aktuelt for regjeringen. Men at SV mener dette, er ikke noe nytt. De har ment det lenge, men måten det kom frem på i dag har skapt reaksjoner, sier Støre.

Han legger til at SVs Israel-holdninger ikke er med i Soria Moria-erklæringen.

- Israels ambassade forventer at regjeringen gjør det som er nødvendig for å rette opp situasjonen. Hvordan skal du gjøre dette?

- Det er allerede gjort ved at jeg har tydeliggjort hva som er regjeringens standpunkt. Dette har jeg meddelt til offentligheten og i tillegg har jeg skrevet brev til min kollega i Israel og min kollega i USA, sier Støre til TV 2 Nettavisen.

- Hvor alvorlig er Halvorsens utspill?

- Det er uheldig hvis det skaper tvil om hva som er regjeringens synspunkter. Dette føler jeg imidlertid å ha ryddet opp i nå, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag