Får Saddam når det er trygt nok

Foto: (www.military.com/EPA)

President George W. Bush nekter å oppgi noen dato for når Saddam Hussein skal overleveres til irakiske myndigheter. - Det viktigste er å sørge for optimal sikkerhet under overleveringen, mener presidenten.

Frykten for at Hussein skal bli drept eller at han skal klare å rømme under overleveringen, gjør at alle sikkerhetsmessige forholdsregler vil bli tatt:

- Irakiske og amerikanske myndigheter ønsker ikke å fire på sikkerheten eller at Saddam Hussein ikke skal bli stilt for retten, sa Bush til pressen utenfor Det hvite hus tirsdag, melder BBC.

Iraks statsminister har tidligere uttalt at han ønsker Saddam Hussein utlevert før irakisk selvstyre innføres 30. juni.

Flere arrestasjoner
Tidligere i dag sa Iyad Allawi til den arabiske fjernsynskanalen al-Jazeera at overleveringen derfor ville skje i løpet av de neste to ukene.

Lederen for den irakiske krigsdomstolen Salem Chalabi, sier at landet om kort tid vil ha de nødvendige fasiliteter for å kunne holde Saddam Hussein forsvarlig fanget.

I følge Chalabi forbereder irakiske myndigheter også arrestasjoner av andre tidligere ledere i landet.

Må tiltales eller frigis
Det Internasjonale Røde Kors mener at Hussein enten må bli satt fri eller tiltalt innen slutten av juni. Lørdag sa en talskvinne for organisasjonen at Irak ikke lenger kan holde krigsfanger når konflikten i landet er over:

- Reglene som gjelder for Hussein må være de samme som for andre krigsfanger, sa Nadia Doumani.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.