RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får skyte ned narkofly

Foto: Scanpix/EPA PHOTO/MARIE HIPPENMEYER/
Sist oppdatert:
En omstridt ny lov gir den brasilianske hæren grønt lys til å skyte ned ethvert fly som den mener brukes i ulovlig narkotrafikk i den utilgjengelige Amazonas-regionen.

Det er seks år siden den brasilianske kongressen godkjente loven, men først om tre måneder trår den i kraft, etter at president Luiz Inacio Lula da Silva endelig har signert den, melder Reuters.

Nyheten om den nye loven ble ikke særlig godt mottatt i USA, som truer med å kutte samarbeidet mot narkotikatrafikk i Sør-Amerika dersom tilstrekkelige forholdsregler ikke blir tatt.

I 2001 skjøt peruanske myndigheter ned småflyet til en amerikansk misjonær og hennes barn.

Gjemmer seg i jungelen
Brasils forsvarsminister Jose Viegas mener loven er helt nødvendig dersom Brasil skal kunne ta opp kampen mot mektige narkotikaligaer i nabolandene Peru og Colombia, som ofte søker tilflukt i den ugjennomtrengelige Amazonas-jungelen, et område som er større enn USA.

Den brasilianske hæren kommer stadig over landingsstriper for fly inne i jungelen, og brasilianske myndigheter anslår at over 4000 uregistrerte småfly jevnlig flyr over Amazonas.

Varselsskudd
Ifølge den nye loven skal flyene kun skytes ned som en siste utvei, og andre tiltak skal prøves først. Flyene skal bare skytes ned hvis piloten nekter å identifisere seg, nekter å lande og heller ikke reagerer på varselsskudd.

Eventuelle nedskytinger vil bare skje i områder uten bebyggelse av noe slag.

Brasil har sitt eget sporingsverktøy og kampfly til å gjennomføre eventuelle aksjoner, men har hittil nytt godt av informasjonsutveksling om flyruter med USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere