RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får USA kvinnelig president?

Sist oppdatert:
Valget i USA i 2008 ser ut til å bli et av de mest spennende på lenge, og resultatet kan bli en kvinnelig president.

(NA24.no): De to siste valgene i USA har vært svært jevne, men neste gang kan spenningen starte allerede lenge før republikanerne og demokratene har bestemt seg for sin kandidat.

Den siste målingen gjort av Cook Political Report, avslører at valget sannsynligvis avgjøres av hvilken kandidat republikanerne enes om. På demokratisk side er det nemlig relativt klart at Hillary Clinton er et par hestehoder foran.

Blant registrerte demokrater, det vil si de som også skal stemme fram kandidaten til partiet, har hun en oppslutning på 33 prosent. Nærmest er John Kerry, som tapte valget mot George W. Bush sist. Han har 17 prosents oppslutning, mens hans visepresidentkandidat John Edwards har 15 prosents oppslutning.

Jevnt hos republikanerne
På republikansk side er det svært jevnt. Tidligere har det vært spekulert i om Condelezza Rice ville prøve seg, men det har vært tilbakevist både av henne selv og fra republikansk hold. To kandidater skiller seg dermed ut, New Yorks Rudy Giuliani og John McCain - som tapte nominasjonskampen mot George W. Bush da han var kandidat første gangen.

Begge har 25 prosents oppslutning blant republikanske velgere. Rett bak ligger Newt Gingrich.

Velger republikanerne McCain eller Giuliani, viser målingene gjort de siste månedene, at det mest sannsynlig blir republikansk seier. Likevel er det svært jevnt. Den siste målingen gjort av Quinnipac Univeristy Poll, viser at ved et valg nå ville McCain fått 44 prosent av stemmene, og Clinton 40 prosent. Det er en noe større forskjell mellom Clinton og Giuliani i den siste målingen hvor disse ble sammenlignet, men den er også eldre.

Jokerne
En ting som har preget de siste nominasjonene i det demokratiske partiet, er at favoritten oftest ikke har vunnet. Derfor tror mange at Mark Warner kan bli en joker. Joe Biden er en annen.

Det er også sterke krefter som mener at Russ Feingold kan komme til å bli nominert. Spesielt hvis Hillary Clinton ikke stiller.

Mark Warner
Mark Warner er nå guvernør i Virginia. Han er opprinnelig fra Indiana. Han er velkjent i sin hjemstat for å ha klart å snu et økonomisk kaos til at staten sist år fikk sertifisering A som eneste stat i USA.

Han klarte også å få republikanerne og demokratene i staten til å stemme sammen om det som har blitt kalt den mest omfattende skattereformen en stat har gjennomført de siste 20 årene i USA. Han er 51 år gammel, gift og har tre barn.

Joe Biden
Joe Biden ble først valgt inn i senatet som 29-åring i 1972. Han har vært demokratenes frontmann i utenrikskomiteen, og er kjent for sin aktive kamp mot narkotika. Han regnes også som en miljøforkjemper og er utdannet advokat. Han er nå senator fra Delaware, er gift og har tre barn.

Russ Feingold
Russ Feingold er senator fra Wisconsin, og har blant annet jobbet hardt for reformer innen kampanjebidrag for valg i USA. Han er utdannet advokat og er 52 år gammel. Feingold har sittet i senatet siden 1993. Han har vært gift to ganger og har to barn.

Her finner du flere artikler fra NA24.no.

Jokeren på republikansk side
Den store jokeren på republikansk side er Bill Frist. Han er nå majoritetslederen for republikanerne i senatet. Han ble valgt inn til senatet i 1994 fra Tennessee. Hans vei mot toppen har vært svært rask og han er kjent for å være en svært god politiker.

Frist er 53 år gammel, er gift og har tre barn. Han er kjent som svært konservativ, og er mot at alle amerikanere skal ha tilgang til et fritt helsevesen. Han er også en sterk motstander av abort.

Frist har uttalte at han mener at skoler skal få lov til å lære bort det som kalles «intelligent design»-teorien, dvs. teorien om at Gud har skapt alle vesener på jorden. Han har også uttalt at han er mer redd for at noen lekker detaljer om terror fra CIA, enn at det skjer.

De fleste målinger viser at dersom republikanerne satser på Frist, vil det bli demokratisk seier.

Kongressen på demokratisk side?
Ett poeng som kan gjøre valget i 2008 enda mer spennende, er det faktum at kongressvalget i 2006 ser ut til å ende med et stort flertall for demokratene. De siste målingene viser mellom 17 og 9 prosents demokratisk flertall.

Et kongressflertall for demokratene vil gi partiet muligheten til å vise sin egen politikk, noe svært mange politiske skribenter i USA mener er viktig. Målinger viser at mange velgere ikke helt klarer å plassere demokratene i den politiske situasjonen som i dag er i USA (republikanerne kontrollerer kongressen og senatet, og har også presidenten).

Her finner du flere artikler fra NA24.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere