Sikkerhetsstyrkene fulgte den spesielle begivenheten tett. Mumiene ble fraktet sju kilometer gjennom den egyptiske hovedstaden, fra det ikoniske Egyptisk museum, der de fleste av dem har vært i over et århundre, til det nye nasjonalmuseet for den egyptiske sivilisasjonen.
Prosesjonen omtales som faraoenes «gylne parade». I alt 18 konger og 4 dronninger ble transportert på hver sin plattform dekorert på gammelegyptisk vis. Kjøretøyene har spesiell støtdemping for ikke å skade de skjøre levningene.
Prosesjonen lørdag ettermiddag skjedde i kronologisk rekkefølge, med den eldste faraoen Sekenenra Tao II, som hersket over Sør-Egypt for rundt 3.600 år siden, først. Den siste i rekken var Ramses IX, som hersket i det 12. århundret før vår tidsregning.
Koreografert
Imellom dem fantes blant annet levningene av Ramses II, som hersket i 67 år, og Egypts mektigste kvinnelige farao, dronning Hatshepsut.
Både fotgjengere og kjøretøy var stengt ute fra Tahrir-plassen, der dagens museum ligger, og resten av ruten prosesjonen skulle passere.
Bilder av paraden og den nøye koreograferte åpningsseremonien ble sendt direkte på egyptisk TV, med stemningsfull musikk.
– Med stor stolthet ser jeg fram til å ta Egypts imot konger og dronninger etter turen, skrev president Abdel Fattah al-Sisi i en Twitter-melding før prosesjonen.
Restaurering
Mumiene er gravd ut over mange tiår i nærheten av Luxor. Området er blitt utforsket fra 1881 og framover, og det arkeologiske arbeidet pågår fortsatt. I dag er imidlertid nye metoder tatt i bruk.
En høyteknologisk granskning av Sekenenra Tao II som blant annet omfattet CT-skanning og 3D-bilder av hendene og hodeskallen hans, konkluderte med at han etter all sannsynlighet ble drept i en henrettelsesseremoni, trolig etter å ha blitt tatt til fange i kamp.
I lørdagens prosesjon ble mumiene plassert i spesielle beholdere fylt med nitrogen, under forhold som tilsvarer dem i levningenes vanlige utstillingsmontre.
Det nye museet består av moderne, lave bygninger med en pyramide på toppen. Vel framme der skal mumiene gjennomgå restaurering i laboratorium i 15 dager, før de skal stilles ut hver for seg i miljøer som ligner de opprinnelige gravkamrene.
(©NTB)