*Nettavisen* Nyheter.

Farc-gissel gjenforenet med sønn

Farc tok fra henne sønnen da han var åtte måneder gammel. Nå har hun møtt ham igjen.

14.01.08 09:24

Clara Rojas, den tidligere kolombianske politikeren som ble løslatt av Farc-geriljaen etter seks år som gissel, er tilbake i Colombia etter helsesjekk i Venezuela.

Keisersnitt
Da hun var gissel hos den marxistiske Farc-geriljaen i Colombia, fødte hun en sønn under svært vanskelige omstendigheter. Med hjelp fra uerfarne geriljafolk ble sønnen tatt ut ved keisersnitt. Rojas ga sønnen navne Emmanuel.

205295

Etter bare åtte måneder tok Farc-geriljaen barnet og ga ham til en sivil familie. De klarte ikke å ta vare på ham, og han ble senere omplassert i et fosterhjem i Bogota.

Farc-far
Emmanuels far er en Farc-soldat som Rojas hadde et kortvarig forhold til i fangenskap. Omstendighetene rundt forholdet er uklare, og Rojas sier hun har mistet kontakt med barnefaren.

- Jeg er ikke engang sikker på om han vet at han er faren, har hun uttalt.

Ifølge en funksjonær som var til stede da Rojas møtte sin sønn i Bogota, var det «et svært følelsesladet øyeblikk». Rojas ble løslatt torsdag sammen med tidligere parlamentariker Consuelo Gonzalez etter lang tids forhandlinger mellom Venezuelas president Hugo Chávez og Farc-geriljaen.

Farc har fortsatt over 700 gisler. Blant disse er tidligere presidentkandidat Ingrid Betancourt.

Gradvis tilnærming
- Det skal stå bra til med gutten. I dag fikk jeg vite at han har sendt meg en liten gave, sier Rojas.

Emmanuel var opprinnelig en del av avtalen med geriljaen, men det viste seg senere at de bløffet om gutten. DNA-tester har bevist at gutten i Bogota faktisk er Rojas' sønn.

Barnepsykologer har vist gutten bilder av sin mor for å forberede ham på møtet. Ettersom han bare var åtte måneder da han ble tatt fra moren, har han ingen minner om henne. Rojas vil derfor vente en stund før hun tar med seg Emmanuel hjem.

Etter fødselen fikk hun bare være sammen med sønnen noen få timer hver dag. Da han ble tatt fra henne, var han syk og underernært.

Krever kidnappingsstopp
Chavez ber Farc slutte å ta gisler i sin kamp mot kolombianske myndigheter.

-Jeg tror ikke på kidnapping, og jeg tror ikke på væpnet kamp, sier Chavez ifølge Reuters.

Chavez provoserte da han ba EU stryke Farc fra sin liste over terrororganisasjoner. Han mener Farc bør anerkjennes som opprørere med et politisk mål, og at de da vil anerkjenne Genève-konvensjonen.

Colombias president Alvaro Uribe slo tilbake og sa at Farc er utvilsomt terrorister som finansierer sine operasjoner med kokainsmugling, som bruker barnesoldater, og som planter landminer for å styrte en demokratisk valgt regjering.

- Det eneste de har produsert er flyktninger, smerte, arbeidsledighet og fattigdom, sier Uribe, som er politisk konservativ.

Farc-geriljaen ser på seg selv som en marxistisk bondehær som sier de kjemper for en mer rettferdig fordeling. Dette er et prosjekt den venstreorienterte Chavez sympatiserer med, og han har også sagt at han støtter Farcs mål. Nå har han imidlertid gått ut og kritisert deres metoder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag