*Nettavisen* Nyheter.

Farouk er fanget i eget land

Foto: Daily Mail (Daily Mail)

Drapsmistenkte Farouk Abdulhak skulle dra med farens privatfly på tur til utlandet, men besøkslandene tar ingen sjanser.

18.11.10 08:48

JEMEN/OSLO (Nettavisen): En gruppe med jemenittiske journalister har på oppdrag fra Nettavisen samlet inn informasjon om drapsmistenkte Farouk Abdulhak. Journalistene ønsker å være anonyme av hensyn til egen sikkerhet.

Farouk Abdulhak er etterlyst av Scotland Yard og Interpol for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23), som ble funnet drept i en London-leilighet i mars måned 2008.

- Det er ingen begrensninger for denne etterlysningen. Den gjelder for hele verden, sier talsperson ved Scotland Yard til Nettavisen.

Farouk holder seg i skjul i den jemenittiske landsbyen Thabe, men jemenittiske myndigheter nekter å utlevere ham til Storbritannia.

- Forsøkte å reise til utlandet
Ifølge opplysninger som de jemenittiske journalistene har innhentet, har ikke Farouk vært i utlandet siden han flyktet fra London etter Martine-drapet i 2008.

- Det har ikke vært noen utenlandsreiser de siste to årene av hensyn til hans egen sikkerhet. Men faren (Shaher Abdulhaq red.anm.) har derimot forsøkt å få et hemmelig fly til å frakte ham til noen land i løpet av de to siste årene. Dette ble imidlertid avlyst da besøkslandene ikke maktet å gi noen garantier for at de ikke ville arrestere Farouk, dersom Interpol beordret en arrestasjon, sier journalisten.

Faren til Farouk er som kjent en av de rikeste og mest innflytelsesrike personene i Jemen. Men selv han klarer ikke å hindre sønnen fra å være fanget i sitt eget hjemland.

Les også: - Her skjuler Farouk seg

Det er britiske politimyndigheter som etterforsker drapssaken, men Norge er også involvert som part, ettersom den drepte er norsk statsborger. Men verken Storbritannia eller Norge har noen utleveringsavtale med Jemen.

UD bekrefter møte med Jemens president
Utenriksdepartementet bekrefter overfor Nettavisen at norske myndigheter har diskutert Martine-saken og utlevering med Jemens president, Ali Abdullah Saleh.

Det var den norske ambassadøren i Saudi-Arabia, som også er akkreditert til Jemen, som drøftet Martine-saken med både utenriksminister og president i Jemen under samtaler i Sana'a 4. og 5. mai i år.

- Saken ble tatt opp, og det ble lagt vekt på at det er en viktig sak for norske myndigheter, og at det er viktig å finne en løsning. Presidenten var godt briefet om saken, men det kom ikke noen konkrete løsninger på møtet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen, til Nettavisen.

- Det at man ikke utleverer jemenittiske statsborgere, ble også sagt, sier Svenungsen.

- Forventningen om å etterforske saken selv
Ekspert på internasjonal strafferett, Morten Bergsmo, sier det er en internasjonal forventning at stater straffeforfølger egne borgere når det foreligger rimelig grunn til mistanke om drap og en stat nekter å utlevere mistenkte.

- Det avhenger som utgangspunkt av et lands nasjonale lovgivning om man kan utlevere egne borgere. Noen land har lovbestemmelser om at egne borgere ikke kan utleveres. Men jo mer restriktiv politikk man har for å utlevere egne borgere, desto høyere kan forventningen om etterforskning og straffeforfølgning i statsborgerstaten bli, sier gjesteprofessor i folkerett ved Georgetown University, Morten Bergsmo, til Nettavisen.

- For mange internasjonale krigsforbrytelser har stater klare forpliktelser nedfelt i Genève-konvensjonene til å straffeforfølge eller utlevere egne borgere. Utenfor de internasjonale forbrytelsene er det imidlertid opp til nasjonal lovgivning og eventuelle utleveringsavtaler mellom statene, sier Bergsmo.

Dødsstraff i Jemen
Britiske myndigheter har trolig valgt ikke å overlevere all dokumentasjonen i etterforskningssaken mot Farouk til jemenittiske myndigheter. Dette skyldes trolig at Storbritannia er prinsipielt motstandere av dødsstraff, og ønsker å avstå fra å overlevere dokumentasjon som kan føre til en dødsdom i Jemen, ettersom landet praktiserer dødsstraff.

Dette skal i praksis ikke være noe hinder for at jemenittiske myndigheter skal iverksette egen etterforskning i drapssaken.

- Hva om man ikke får oversendt all dokumentasjon i etterforskningen fra landet som etterlyser den mistenkte, Bergsmo?

- Dersom en stat har en mistenkt på sitt territorium så har den allerede en viktig, mulig informasjonskilde tilgjengelig. Politiet kan avhøre den mistenke. Normalt har ikke vedkommende plikt til å la seg avhøre, men i mange tilfeller svarer han eller hun på spørsmål. Mulige vitner kan også flytte på seg og bli tilgjengelig for intervju, sier han.

- Farouk fremstår som vennlig
Britiske politimyndigheter har tidligere opplyst at Farouk har de siste årene operert med flere identiteter. Men ifølge de jemenittiske journalistene som har oppsøkt landsbyen der Farouk holder seg i skjul, opererer Farouk med sitt eget navn når han oppholder seg i Thabe.

Journalistene påpeker imidlertid at Farouk har tilsynelatende forandret sin personlighet, og ifølge deres kilder forsøker han å fremstå som et vennligere menneske. Han drikker angivelig langt mindre alkohol enn før, og er i stor grad tvunget av landsbybeboerne, som lever under strenge moralske leveregler, til å oppføre seg anstendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.