*Nettavisen* Nyheter.

Fastholder tidsplan for Irak

USAs øverste sjef i Irak insisterer på at det ikke er mulig å arrangere valg i landet før 30. juni, men lover samtidig at FNs anbefalinger vil bli tatt alvorlig.

USAs øverste sivile administrator i Irak, Paul Bremer, ga søndag flere intervjuer med amerikanske TV-kanaler hvor han forsøkte å forklare hvordan okkupasjonsmakten skal overføre makten i Irak til irakerne selv.

USA ønsker å overlate makten til irakerne innen 30. juni i år, uten at det avholdes valg først. Men flere av lederne for det sjiamuslimske flertallet i Irak, blant annet innflytelsesrike ayatolla Ali al-Sistani, presser på for å få arrangert direkte valg før denne datoen.

- Det er en generell enighet om at det ikke er tid til å holde valg innen junitidsfristen. Det tror jeg definitivt også kommer til å bli FNs konklusjon, sier Paul Bremer.

FN-anbefaling
FN-utsendingen Lakhdar Brahimi skal "forhåpentlig i løpet av de neste ti dagene" fortelle det irakiske styringsrådet, som er innsatt av USA, hva som er FNs syn i saken.

Paul Bremer sier han er spent på hva FN kommer til å anbefale med tanke på hvordan makten i Irak skal overføres til irakerne.

- Vi kommer til å se på disse anbefalingene med stort alvor, sa Bremer under et intervju med TV-kanalen ABC.

FN-kilder sier at noe av makten i Irak kommer til å bli overført til irakerne den 30. juni selv om det ikke blir holdt valg, og Lakhdar Brahimi har tidligere påpekt at troverdighet er viktigere enn tidspunkt når det gjelder valg i Irak.

Sjiamuslimene har også utarbeidet alternative forslag dersom de ikke får snarlige, direkte valg slik de ønsker, ifølge sjeik Abdel Mahdi al-Karbalai, som representerer ayatolla Ali al-Sistani. Han vil imidlertid ikke si noe om innholdet i forslagene siden FN ennå ikke har kunngjort sine anbefalinger.

Irak vil ha Saddam utlevert
Søndag ble det også klart at det irakiske styringsrådet vil kreve at USA utleverer Saddam Hussein til dem når de overtar makten i Irak 30. juni.

- Vi vil kreve at USA endrer hans status som krigsfange og utleverer ham til Irak slik at vi kan stille ham for retten, sa Hoshiyar Zebari, som er ansvarlig for utenrikspolitikken til det irakiske styringsrådet.

USA ga i forrige måned den tidligere diktatoren status som krigsfange, noe som gir ham visse rettigheter i henhold til Genève-konvensjonene om behandling av krigsfanger.

Zebari sa også at det ville bli uhyre vanskelig å avholde troverdige og frie valg i Irak før makten overleveres 30. juni.

- Det er opp til hvordan FN vurderer situasjonen, men min vurdering er at det vil bli uhyre vanskelig, sa Zebari som i helgen har deltatt i et møte med utenriksministrene fra Iraks naboland i Kuwait.

Politisjef arrestert
Samtidig som tautrekkingen om den fremtidige politiske organiseringen av Irak hardner til, fortsetter også de voldsomme angrepene mot okkupasjonsstyrker, og irakere som samarbeider med dem, med full styrke. Etter angrepet på politistasjonen i Falluja sist lørdag, har nå amerikanske styrker arrestert både borgermesteren og politisjefen i byen.

Borgermesteren ble arrestert på sitt kontor natt til søndag, men USA vil ikke oppgi grunnen til at han ble pågrepet.

Søndag ble det også meldt at politisjefen i byen ble arrestert etter at han forlot politistasjonen uten tillatelse dagen før angrepet, der så mange som 37 mennesker ble drept.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.