RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fattiggutten som ble president

Sist oppdatert:
Skamrost ute og utskjelt hjemme. Torsdag kommer Brasils president Luís Inácio Lula da Silva til Norge.

Det er aller første gang et brasiliansk statsoverhode kommer på statsbesøk til Norge, og presidenten har også med seg sin kone Marisa på reisen. Før de ankommer Oslo torsdag ettermiddag, har paret vært Skandinavia rundt. De har besøkt både Finland, Sverige og Danmark, og etter 24 hektiske timer i Oslo, går turen videre til Spania, der presidentparet skal tilbringe helgen.

Buet ut
Utenfor sitt eget land har Lula en høy stjerne, og historien om Askeladden Lula har vi hørt før. I fjor høst ble han gjenvalgt, og han sitter nå som president for femte år på rad.

Men nå mener mange brasilianere at eventyret er over. Under den storslagne åpningen av de panamerikanske lekene i Rio de Janeiro i sommer ble presidenten regelrett buet ut (Se video), og koret av kritiske røster blir stadig mer kraftfullt i brasilianske medier.

Mens Lula fortsatt nyter stor støtte i fattigere lag av befolkningen, er middelklassen i ferd med å vende ham ryggen.

- Nye muligheter
Brasils ambassadør i Norge, Sérgio Eduardo Moreira Lima, er likevel klar på at besøket er viktig, både for Norge og for brasilianere bosatt i Norge.

- Besøket er av stor verdi, og bidrar til et nærere forhold mellom de to landene. Det gir også nye investeringsmuligheter og bedre felles forståelse, sier ambassadøren til Nettavisen.

Lula har også med seg flere ministre og en næringslivsdelegasjon på rundt 50 personer.

- Brasil og Norge er to viktige land på energi- og miljøfeltet. Vi har internasjonalt ansvar, og bør samarbeide om produksjonen av miljøvennlig energi. Brasil er et pionerland når det gjelder biodrivstoff, men har også i likhet med Norge stor produksjon av fossilt drivstoff. Samarbeid kan komme begge land til gode, sier Sérgio Eduardo Moreira Lima til Nettavisen.

Dette er også et av de viktigste punktene på agendaen under Lulas politiske møter i Norge.

Bekjempe fattigdom
Utenlandsreisen er ikke omfattet med så veldig stor interesse i Brasil. Lulas innsats som president blir derimot hyppig debattert i mediene.

Lula er en av mange sosialistiske politikere som har kommet til makten i Sør-Amerika, og han hadde mange ambisiøse forslag til hvordan fattigdommen i Brasil skulle bekjempes da han inntok presidentpalasset i hovedstaden Brasilia i 2002. Den økonomiske støtteordningen for fattige familier, kalt Bolsa Familia, har bidratt til å redusere fattigdommen i landet, og Fome Zero-programmet, som betyr Null Sult, har også fått mye oppmerksomhet.

- Betalte for støtte
De mange korrupsjonsskandalene i kretsen rundt presidenten har likevel svertet hans omdømme. Jose Dirceu, en av Lulas nærmeste rådgivere, er for eksempel anklaget for å ha vært involvert i en korrupsjonsskandale i kongressen, der opposisjonspolitikere skal ha støttet Lulas regjering mot betaling. 37 personer er tiltalt i denne saken.

Dirceu var også minister i Lulas første regjering. Lula hevder hardnakket at han ikke kjente til det som foregikk, men det stiller mange seg svært tvilende til.

Også presidenten for partiet PT og en rekke venner og allierte av Lula måtte gå av som følge av korrupsjonsanklager.

Vil selge fly
Det brasilianske presidentparet kommer til Norge torsdag ettermiddag og mottas offisielt på Slottsplassen før det inviteres til gallamiddag på Slottet. Fredag skal presidenten møte både statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Thorbjørn Jagland, før han møter norsk og utenlandsk presse.

NORGE OG BRASIL:

120 norske selskaper har etablert seg i Brasil

Import/eksport for 1 milliard dollar i 2007.

Viktige handelsvarer: aluminium, soya og fisk

Han skal også delta på to seminarer, ett om internasjonal konfliktløsning og ett næringslivsseminar. Lula kommer også til å ta opp de fastlåste WTO-forhandlingene og reformen av FN i sine møter under det 24 timer lange norgesbesøket. Brasil driver intens lobby-virksomhet for å få fast plass i FNs sikkerhetsråd, og søker Norges støtte.

En annen sak som kan komme på bordet under samtalene er Brasils produksjon av klasebomber. Norge leder et initiativ for å forby klasebomber innen 2008, mens Brasil avviser dette, og krever i stedet at et slik initiativ må komme fra FN, melder BBC.

Fredsprosessen på Haiti er et av temaene som vil bli diskutert på fredsseminaret der Lula skal delta. Et lignende seminar ble holdt under kongeparets besøk i Brasil i 2003.

Det er Brasil som kommanderer FN-styrkene på Haiti, og øverstkommanderende for styrkene er også til stede i Oslo disse dagene. Norge støttet et brasiliansk utviklingsprosjekt i hovedstaden Port au Prince, og representanter for de to landene får på seminaret anledning til å utveksle erfaringer.

Ifølge ambassadør Sérgio Eduardo Moreira Lima er Brasil også svært interessert i å eksportere fly til Norge.

- Brasil er verdens tredje største eksportør av fly. Vi produserer de beste flyene for regional transport, sier han til Nettavisen.

Brasil ønsker også å tiltrekke seg flere norske turister. Årlig ferierer rundt 30.000 nordmenn i Brasil, og mange har investert i ferieboliger, særlig nord i landet.

Skrik med Sonja
Klokken 13 fredag avsluttes norgesbesøket med høytidelig lunsj med regjeringen på Akershus Slott.

Presidentfruen skal blant annet besøke Vigelandsparken og Munch-museet sammen med dronning Sonja fredag.

Kongeparet har tidligere møtt presidenten under statsbesøket til Brasil i oktober 2003, og trolig skal presidentparet overnatte på Slottet under sitt besøk.

-En kjempehyggelig mann som vi har fått et veldig godt inntrykk av. Han er lett å snakke med - eller, han er vel nærmeste selvsnakkende, sa kong Harald spøkefullt den gangen.

President Lula innledet sin rundreise i Skandinavia mandag, da han kom til Finland. Lula har også besøkt Sverige og Danmark.

Både i Sverige og i Danmark signerte presidenten samarbeidsavtaler om utviklingen av biodrivstoff, skriver avisen Estado de São Paulo.

Sverige er allerede den største importøren av brasiliansk biodrivstoff i Skandinavia.

Lulas viktigste politiske mål:

- Bekjempe fattigdommen. I 1992 var 9,5 prosent av befolkningen fattige, ifølge FN. I 2005 var tallet redusert til 4,2 prosent.

- Gi alle barn i alderen 7 til 14 tilgang til skolegang. Tallet økte fra 81,4 prosent til 94,5 prosent i perioden 1992 til 2005. Særlig nordøst i landet har skolesystemet vært mangelfullt. Redusere antallet analfabete. 97,2 prosent kunne lese og skrive i 2005, mot 91,3 i 1992.

- Likestilling på arbeidsmarkedet. Tallet på yrkesaktive kvinner har steget fra 47,2 prosent til 52,9 prosent i perioden 1992-2005. Brasil har for øvrig flere kvinnelige ledere enn Norge.

- Redusere barnedødeligheten.

LES MER:

Brasil trapper opp atomprogram

Lula til Norge

- Volden rammer ikke nordmenn

Programmet under presidentbesøket

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere