*Nettavisen* Nyheter.

FBI ga penger til Hamas

Mens Bill Clinton sent på 1990-tallet forsøkte å megle fram en fredsavtale i Midtøsten, sendte FBI i all hemmelighet penger til Hamas for å se om organisasjonen kom til å bruke pengene på terrorangrep.

07.10.03 10:07

Tusenvis av amerikanske dollar ble i 1998 og 1999 sendt til mistenkte Hamas-ledere, skriver nyhetsbyrået AP.

Målet var å undersøke hvordan pengestrømmen beveget seg innad i organisasjonen som står bak mange blodige selvmordangrep i Israel.

Godkjent av Reno
Operasjonen ble styrt av FBIs kontor i Phoenix, Arizona, i samarbeid med israelsk etterretning og var godkjent av USAs justisminister Janet Reno. Lite ble oppnådd med operasjonen, men FBI innrømmer likevel at den fant sted.

- Dette ble gjort i samsvar med en godkjennelse fra justisministeren, og de israelske myndighetene var klar over det, heter det fra byrået.

Førte penger til Hamas
En av FBIs agenter, som siden har brutt med byrået, har vitnet i retten og innrømmet at han brakte penger fra FBI til et medlem av Hamas. Forretningsmannen Harry Ellen fra Arizona lot FBI avlytte hjemmet hans, bilen og kontoret.

Han drev også nødhjelp for fattige palestinere, og tillot at FBI overvåket denne driften. Han arrangerte også fredssamtaler og møtte Yasser Arafat mens han samarbeidet med FBI.

I en rettssak om en venn av Ellens oppholdstillatelse i USA, har han fortalt at han fikk penger av FBI da han skulle til Gaza-stripen i 1998. Pengene skulle Ellen gi til et medlem av Hamas, har Ellen fortalt ifølge rettsdokumentene som AP har fått tak i.

Ukjent for Clinton
Samtidig prøvde president Bill Clinton å få fart på fredssamtalene i Midtøsten. Clintons sikkerhetsrådgiver Sandy Berger sier i et intervju at Det hvite hus ikke kjente til FBIs aktiviteter.

- Vi ble ikke informert om noen slik operasjon, sa Berger.

Operasjonen skal ha blitt stanset tidlig 1999 etter at Ellen hadde blitt uenig med sin kontakt i FBI, Kenneth Williams.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.