RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FBI gransker drapsmannens foreldre

DETTE PARET, Tashfeen Malik og Syed Farook, tok livet av 14 mennesker i San Bernardino.
DETTE PARET, Tashfeen Malik og Syed Farook, tok livet av 14 mennesker i San Bernardino. (AP)
Syed Farooks far er plassert på en terrorist-overvåkningsliste.

NEW YORK (Nettavisen): 14 mennesker ble drept og 21 skadd i masseskytingen som Tashfeen Malik og Syed Farook sto bak i Inland Regional Center i San Bernardino onsdag i forrige uke.

Paret ble senere drept selv, i en intens skuddveksling med politiet.

Tashfeen Malik postet meldinger på Facebook med støtte til Abu Bakr al-Baghdadi og Den islamske stat (IS) like før angrepet.

Masseskytingen betraktes som en terrorhandling av amerikanske myndigheter, som nå gransker foreldrene til det morderiske paret. Søndag holdt president Barack Obama en tale om terrorisme fra det ovale rom i Det hvite hus.

Paret bodde sammen med Syed Farooks mor, Rafia. Faren hans, som også heter Syed Farook, skal nå ha blitt plassert på en terrorist-overvåkningsliste, melder ABC News.

- FBI har merket (den døde) Syed Farook som en kjent terrorist. Han er død, men han er nå en kjent terrorist. Hans far er et nært familiemedlem som har tilbrakt lange perioder i Pakistan. Han er satt på overvåkningslisten, sier en anonym kilde med kjennskap til saken til ABC News.

Faren flyttet til USA på 70-tallet.

Justisminister Loretta Lynch fortalte søndag til NBC at etterforskerne gransker forholdet mellom Syed Farook og hans mor Rafia.

- Det er åpenbart noe vi ser veldig, veldig nøye på, sa Lynch.

Foreldrene til Farook skilte seg i 2006. Los Angeles Times melder at bruddet kom etter påstander om fysisk og psykisk misbruk i ekteskapet.

Rettsdokumenter viser at Rafia Farook beskrev Syed senior som en alkoholiker som i 24 år fysisk og psykisk misbrukte henne. Han skal blant annet ha kastet en TV på henne. Barna skal flere ganger ha gått imellom foreldrene for å forhindre faren i å slå moren, ifølge Rafia Farooks vitnemål.

Syed Farook junior ble født i USA, mens Tashfeen Malik vokste opp i Pakistan og kom til USA i 2014, da hun fikk oppholdstillatelse fordi paret var forlovet.

Etter at hun kom til USA, begynte hun ifølge Los Angeles Times å deler ekstremistiske meldinger på internett.

- Hun pleide å snakke med noen på arabisk om kveldene, over internett. Ingen i familien vår snakker arabisk, så vi vet ikke hva hun diskuterte, sier en slektning, som er anonymisert av avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere