WASHINGTON (Nettavisen): Det britiske etterretningsfirmaet Fusion GPS lagde under den amerikanske valgkampen en rapport om forholdet mellom Russland og Donald Trump. Rapporten ble laget på oppdrag av en advokat involvert i Hillary Clintons valgkampapparat og ble senere lekket.

Der kom det fram at Russlands president Vladimir Putin angivelig sitter på en sextape med Trump. Denne opplysningen skapte bølger, for å si det mildt.

Vitnet i høring

I forbindelse med en av Russland-høringene i Kongressen, stilte grunnleggerne av Fusion GPS opp foran Senatets justiskomite i august i fjør. Denne høringen var lukket, men etter nyttår har både Fusion GPS og enkelte republikanere sagt at de ønsker å offentliggjøre innholdet.

Tirsdag ble det faktisk offentliggjort – av demokratenes senator Dianne Feinstein, som sitter i den samme komiteen.

- Ryktene og feilinformasjonen som sirkulerte om innholdet i dette vitnemålet er en del av et bekymringsverdig forsøk på å undergrave etterforskningen av en potensiell konspirasjon og obstruksjon av etterforskningen, forklarte Feinstein.

Beslutningen hennes kommer etter at Fusion GPS skrev en kronikk i The New York Times i forrige uke, hvor de beskyldte det republikanske partiet for å motarbeide etterforskningen. Senator Chuck Grassley svarte med å anklage Fusion GPS om å lyve og kontret med at Simpson nektet å svare på spørsmål frivillig under høringen.

Les også: Anklager republikanerne for å motarbeide Russland-granskingen

Utskriften avslører at Glenn R. Simpson, den ene grunnleggeren, fortalte senatskomiteen at det amerikanske etterretningsbyrået FBI hadde en kilde på innsiden av Donald Trumps valgkampapparat under presidentvalget i 2016.

Trodde Trump ble utpresset

Dette kom fram da Simpson under høringen snakket om hvorfor deres mann, den tidligere spionen Christopher Steele, hadde kontaktet FBI og gitt byrået innholdet i rapporten hans.

- Min forståelse var at de trodde på det Chris kunne fortelle, at de anså Chris som troverdig fordi de hadde etterretning som indikerte det samme og én av disse etterretningsbitene kom fra en menneskelig kilde i Trump-leiren, sa Simpson under ed.

Les hele utskriften her.

The Washington Post skriver at denne påstanden raskt ble avvist av folk som er tett på FBIs etterforskning av Russlands innblanding i valgkampen.

I vitnemålet sa Simpson også at han fryktet at Trump ble utsatt for utpressing, melder CNN.

- Steele trodde at det kunne være en mulighet for dette, en sikkerhetstrussel hvor en presidentkandidat ble utpresset, sa Simpson.

Enn så lenge har det ikke framkommet noen bevis på dette.

Saksøker Buzzfeed

Natt til onsdag melder CNN at president Donald Trumps private advokat Michael Cohen har gått til søksmål mot Fusion GPS og nettstedet Buzzfeed, som publiserte det beryktede dossieret.

Cohen hevder at Buzzfeed og flere ansatte i avisen ærekrenket ham da de publiserte det 35 sider lange dokumentet i forbindelse med en artikkel i januar i fjor.

«Selv om Buzzfeed tydelig tilkjennega den ubekreftede naturen i dossierets påstander, publiserte Buzzfeed de uredigerte dokumentet og artikkelen likevel – uten å forsøke å fastslå troverdigheten i disse påstandene», skriver Cohen i søksmålet.