RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FBI lot uskyldige dømmes til døden

FBI brukte i årevis drapsmenn som informanter i Boston, og lot uskyldige bli dømt til døden for å beskytte sine operasjoner.

–En av de største skandaler i FBIs historie, konkluderer en komité i Representantenes hus som har gransket saken.

FBI-informanter drepte ifølge rapporten over 20 mennesker fra midten av 1960-tallet og utover, ofte med direkte hjelp fra FBI-agenter. Ingen av agentene fikk i ettertid disiplinærstraff, skriver New York Times ifølge NTB.

Rapporten avdekker også hvordan en av FBIs viktigste informanter i Boston-området, bandelederen James Bulger, unnslapp pågripelse i 1995 etter å ha blitt tipset av sine FBI-venner.

Beskyttet drapsmenn
En av hendelsene som omtales i kongressrapporten er drapet på småskurken Edward Deegan i 1965.

De to gjerningsmennene Jimmy Flemi og Joseph Barboza var nylig rekruttert av FBI, som også avlyttet dem og hørte at det var mafiasjefen Raymond Patriarca som beordret drapet.

Så oppsatt var FBI på å beskytte de to drapsmennene, at de lot fire uskyldige menn bli pågrepet for drapet på Deegan. To av de fire ble dømt til døden mens de to øvrige fikk livsvarig fengsel.

Hoover sto bak
To av mennene døde i fengselet, mens de to andre ble løslatt etter 30 år bak fengselsmurene.

–FBIs politikk fikk katastrofale konsekvenser, konstaterer kongresskomiteen i sin rapport.

Mannen bak beslutningen om å bruke drapsmenn som informanter, var ingen ringere enn den legendariske FBI-sjefen J. Edgar Hoover, går det videre fram av rapporten.

Hoover ble også personlig informert om drapet på Deegan i 1965, og det faktum at fire uskyldige menn fikk sine liv ødelagt bak murene som følge av dette.

Beklager delvis
Dagens FBI-ledelse vil bare delvis beklage sin framgangsmåte.

–Mens FBI erkjenner at det har vært tilfeller der FBI-ansatte har gått for langt, erkjenner vi også viktigheten av å innhente informasjon om terrorisme, kriminelle handlinger og kontraetterretning fra informanter, heter det i det føderale politiets redegjørelse til Kongressen.

–FBI har tatt betydelige steg når det gjelder styring og kontroll med etterretningsinformasjon fra menneskelige kilder, heter det videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere