Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FBI motsier Det hvite hus i Rob Porter-skandalen

I BETRODD STILLING: Rob Porter leverer president Donald Trump et dokument for signering.
I BETRODD STILLING: Rob Porter leverer president Donald Trump et dokument for signering. Foto: Evan Vucci (AP Photo / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Noen snakker usant om når Det hvite hus ble informert om fortiden til Rob Porter, som i forrige uke gikk av fra en av toppstillingene der.

NEW YORK (Nettavisen): Rob Porter var visestabssjef i Det hvite hus under president Donald Trump og har i den stillingen hatt tilgang til de mest sensitive, hemmeligstemplede dokumentene som finnes i Det hvite hus.

Denne posisjonen hadde han til tross for at han ikke var gitt sikkerhetsklarering på permanent basis.

I forrige uke gikk han av, etter at det ble offentlig kjent at to av hans eks-koner anklager ham for fysisk og psykisk misbruk, og at de har vitnet om dette under ed i avhør med FBI.

 

- Gikk av innen 24 timer

- Vi fikk vite om alle detaljene i disse anklagene tirsdag kveld (6. februar, red.anm.) og i løpet av 24 timer hadde hans avskjed blitt akseptert og offentliggjort, sa pressesekretær Sarah Sanders i Det hvite hus mandag.

- Prosessen med sikkerhetsklarering pågikk fremdeles. Det hvite hus hadde ikke mottatt noen spesifikke papirer rundt fullføringen av denne bakgrunnssjekken, sa Sanders også mandag.

Amerikansk presse har allerede publisert informasjon som strider imot disse påstandene fra Det hvite hus. Rob Porter skal selv ha informert rådgiver Don McGahn i Det hvite hus om anklagene mot ham så tidlig som i januar i fjor, altså samme måned som Trump overtok Det hvite hus.

I september skal McGahn ha blitt informert om at anklagene om fysisk misbruk av eks-konene er problematiske for sikkerhetsklareringen til Rob Porter. Og da en eks-kjæreste av Porter i november kontaktet McGahn fordi hun var bekymret for Hope Hicks, som på dette tidspunkt hadde innledet et forhold til Porter, skal McGahn ha gitt informasjonen videre til andre i Det hvite hus.

Begge eks-konene, Colbie Holderness og Jennifer Willoughby, har stått fram med anklagene under fullt navn og uttalt seg til media om Porters fortid. Holderness har også skrevet en kronikk i The Washington Post, hvor hun opplyser at det var media som kom til henne og ikke hun som gikk til media.

Ble informert i mars 2017

Tirsdag vitnet FBI-direktør Christopher A. Wray under ed foran Senatets etterretningskomité. Også han går imot uttalelsene fra Det hvite hus når det gjelder tidslinjen i Porter-skandalen.

FBI mottok tidlig i 2017 bildebevis på fysisk misbruk av en av Porters eks-koner.

Ifølge Wray leverte FBI en midlertidig rapport om Porter i mars 2017 og en komplett rapport i slutten av juli. Wray fortalte også at FBI mottok en forespørsel om oppfølgingsinformasjon og ga ytterligere informasjon til Det hvite hus i september. Undersøkelsene av Porters bakgrunn ble administrativt avsluttet i januar, la Wray til.

Stabssjef John F. Kelly roste Rob Porter i den første offisielle uttalelsen fra Det hvite hus etter at Porters fortid ble offentlig kjent.

- Rob Porter er en mann av ordentlig integritet og ære, og jeg kan ikke få sagt nok gode ting om ham. Han er en venn og en betrodd. Jeg er stolt av å tjenestegjøre sammen med ham, sa Kelly til The Daily Mail, som var først ute med å omtale anklagene mot Porter.

- Jeg har jobbet direkte med Rob Porter nesten hver dag i ett år og den personen jeg kjenner, er en som har den høyeste integritet og eksemplariske karakter, sa Sanders til avisen.

ROB PORTER (til venstre) gikk av på tross av ønsket til stabsjef John F. Kelly (til høyre).

Ømfintlig tema

Sikkerhetsklareringer er ifølge The New York Times et ømfintlig tema i Det hvite hus, ettersom rådgiver Jared Kushner fremdeles opererer med midlertidig sikkerhetsklarering. Han er gift med president Donald Trumps datter Ivanka, men har innrømt å ha gjort flere feil i utfyllingen av skjemaet som må fylles ut av alle som skal jobbe i Det hvite hus.

Avisen hevder skriver at FBI i sin rapport i november gjorde det klart for Det hvite hus at Rob Porter trolig aldri ville få permanent sikkerhetsklarering.

- Dette skaper et juridisk spørsmål, for det er ulovlig å dele hemmeligstemplet informasjon med noen som ikke er sikkerhetsklarert for den, påpeker CNN-profilen Chris Cuomo i en gjennomgang av tidslinjen i denne saken.

Da Porter gikk av som visestabssjef onsdag i forrige uke, skal dette ha vært imot ønsket til stabssjef John F. Kelly, som ifølge amerikansk presse oppfordret Porter til å bli værende i jobben – selv etter at bilder av Porters eks-kone Colbie Holderness med et blått øye ble publisert av The Intercept.

Etter at Porter hadde stått fast på sin beslutning om å gå av, og dette ble annonsert offentlig, uttalte Kelly at han var «sjokkert over anklagene mot Porter» og sa at «det er ikke rom for vold i hjemmet i vårt samfunn».

The Washington Post skrev 9. februar at Kelly fredag morgen ga staben beskjed om å kommunisere en versjon av tidslinjen som enkelte av dem mener er direkte løgn. I et stabsmøte ba Kelly sine ansatte om å si at han tok grep for å fjerne Porter innen 40 minutter etter at han ble kjent med anklagene mot Porter. Han ba dem også om å si at han bryr seg om vold i hjemmet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!