RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Født med to hoder

(REUTERS/Cure International/Handout)
Sist oppdatert:
Rebeca ble født med to hoder, en ekstremt sjelden misdannelse. Men nå håper et internasjonalt legeteam at de kan hjelpe henne til et normalt liv.

Som TV 2 Nettavisen skrev om i desember i fjor, er snart én måned gamle Rebeca Martinez' hode sammenvokst med hodet til en ikke ferdig utviklet siamesisk tvilling.

- Det vil ikke være mulig å operere den lille jenta før etter ni måneder, sa sykehusets leger tre dager etter at Rebeca, som den gang gikk under navnet Awilda, var kommet til verden.

Å skille siamesiske tvillinger som har vokst sammen i hodet, er blant kirurgiens vanskeligste inngrep.

En av ti millioner
De siste tre årene har det vært gjort minst fem forsøk på å skille siamesiske tvillingpar som har vært sammenvokst i hodet. Tre av dem gikk bra, ett resulterte i at den ene av tvillingene døde, mens den siste operasjonen endte med at begge døde.

For hver 200.000 levendefødte babay, fødes ett siamesisk tvillingpar. De fleste er jenter, uten at man har funnet grunnen til dette. Kun en av ti millioner levendefødte barn er imidlertid siamesiske tvillinger sammenvokst i hodet.

Aldri tidligere utført
Den dominikanske jentas lidelse, på fagspråk kalt craniopagus parasiticus, er så sjelden at det kun finnes åtte dokumenterte tilfeller i verden. Noen tilsvarende inngrep som den operasjonen legeteamet planlegger å utføre i Den Dominikanske Republikk, er ikke kjent.

Nå ønsker et internasjonalt legeteam å fjerne Rebecas andre hode under en operasjon som planlegges gjennomført i Den Dominikanske Republikk neste måned, melder Reuters.

Rebeca er frisk bortsett fra misdannelsen, men hjernen hennes vil ikke kunne utvikle seg normalt uten at hennes uutviklede tvillings hode fjernes, sier doktor Santiago Hazim, medisinsk leder for CURE, et internasjonalt senter for spesial-ortopedi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere