*Nettavisen* Nyheter.

Fedme koster danskene milliarder

Foto: (scanpix)

Danskene er blitt så fete at helsevesenet hvert år får en ekstraregning på flere milliarder kroner.

Nå krever en professor i ernæringsforskning at politikerne griper inn, skriver Jyllands-Posten.

Vil bare øke og øke
2,2 milliarder kroner i året, det er regningen for at danskene blir fetere og fetere, ifølge en undersøkelse professor i helseøkonomi, Kjeld Møller Pedersen, ved Syddansk Universitet, arbeider med.

- Beløpet er stigende fordi det blir flere og flere fete dansker. Derfor blir politikerne nødt til at innstille seg på en betydelig større regning om bare 10 år, sier Kjeld Møller Pedersen.

I dag er en halv million dansker svært overvektige. Minst 100.000 av dem lever med store kroniske lidelser som følge sin overvekt.

Hver femte
I 2020 kommer hver femte danske til å være overvektig, spår professor i ernæringsforskning på Institutt for sykdomsforebyggelse, Berit Heitmann.

- Helsemyndighetenes appeller til befolkningen om å spise riktig og å bevege seg mer, hjelper bare hvis vi gjør det lettere for danskene å leve sunnere. Derfor er en politisk inngripen nødvendig, sier Berit Heitmann.

Hun foreslår at reklame for usunn mat forbys i barne-TV, samt at skolene fjerner alle automater som selger sjokolade og godteri. Videre forslår hun at sunn mat blir gjort billigere.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.