RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feirer 25 år i Vatikanet

Foto: Anja Niedringhaus (AP/Scanpix)
Da polske Karol Wojtyla i 1978 ble valg til pave, ble det av mange oppfattet som et banebrytende steg for den katolske kirken. I årene som pave, har Johannes Paul II markert seg som reiselysten og konservativ.

16. oktober markeres Johannes Paul IIs 25-årsjubileum som pave, og også i denne forbindelse er det lagt opp et omfattende program for 83-åringen.

Karol Wojtyla var den første polakken som var blitt valgt til pave, og den første paven som ikke var italiener på 455 år. Han var også den yngste av pavene som ble valgt i det tjuende århundre, bare 58 år. Den nyvalgte paven hadde gjort en rask karriere, han hadde avansert hurtig i det kirkelige hierarkiet, og var erkebiskop av Krakow – den katolske kirkens overhode i Polen – da han ble valgt til pave 16. oktober 1978.

Til tross for at sitt raske avansement, var Karol Wojtyla lite kjent utenfor de indre sirklene i Vatikanet, ifølge BBC. Få eksperter hadde tippet at polakken skulle etterfølge Johannes Paul I, som døde etter bare 33 dager som pave. Etter å ha sittet sammen i to døgn i Det sixtinske kapell, kom imidlertid kardinalkollegiet fram til at Wojtyla var mannen som skulle lede dem videre. 58-åringen tok navnet Johannes Paul II.

Aktiv ung mann
Karol Wojtyla ble født i Wadowice i Polen 18. mai 1920. Som ung mann brukte han mye av tiden sin på sport, særlig fotball og ski. Han var også en ivrig teatergjenger, og vurderte en periode å bli skuespiller.

Under nazistenes okkupasjon av Polen studerte han teologi, deler av tiden i skjul, og i 1946 ble han ordinert til prest i den katolske kirke. Han steg raskt i gradene; i 1964 ble han erkebiskop, tre år senere ble han utnevnt til kardinal.

Aktiv pave
Som pave valgte polakken også en aktiv stil, og var konstant på reisefot. Allerede i 1979 besøkte han hjemlandet Polen, som fortsatt var under kommunistisk styre. I 1998, etter tjue år som pave, hadde han besøkt over 100 land, og tilbakelagt en distanse som tilsvarer 27 ganger rundt ekvator.

I 1989 besøkte han de nordiske landene. Det vakte også oppsikt da han i 1998 besøkte Cuba, hvor han traff Fidel Castro, og gjennomførte flere gudstjenester.

Hans ønske om å være nær sine undersåtter, kostet ham nesten livet. I 1981 ble paven alvorlig skadd da den fanatiske tyrkeren Mehmet Ali Agca skjøt ham på Petersplassen. Etter en lang rekonvalesens, besøkte paven senere attentatmannen – og tilga ham.

Konservativ
Til tross for sin progressive og direkte lederstil, mangler det ikke kritikk, særlig mot pavens konservative synspunkter på skilsmisse, prevensjon og abort.

Under en konferanse i Vatikanet i 2001 talte Johannes Paul II nok en gang mot lover som tillater skilsmisse, abort, homofile partnerskap og rettigheter for samboere.

Kritikere både innenfor og utenfor den katolske kirken, mener slike synspunkter kan virke fremmedgjørende på mange katolikker, og at synspunktene viser manglende kontakt med en verden i stadig raskere endring.

Sykdomsrammet
I de senere år har pavens helsetilstand vært særlig i fokus, og verden har vært vitne til en pave som er blitt stadig mer fysisk svekket.

I 1992 fikk han fjernet en svulst fra tykktarmen, i 1993 fikk han skulderen ut av ledd, året etter brakk han lårbeinet og i 1996 fikk han fjernet blindtarmen.

I 2001 bekreftet en lege omsider det som hadde vært antatt en stund, nemlig at paven lider av Parkinsons sykdom.

Sykdommen og de øvrige fysiske lidelsene har imidlertid ikke lagt noen demper på Pavens reisevirksomhet, nylig besøkte han Slovakia. Han har også ytret ønske om nok en gang å få besøke sitt fødeland, Polen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere