Gå til sidens hovedinnhold

Feirer jul på Mars

Dersom alt går som planlagt kan det europeiske romfartsbyrået Esa feire jul på Mars. Målet er å finne tegn til liv på planeten.

Første juledag skal landingsfartøyet Beagle 2 lande på en steinslette på naboplaneten Mars. Oppdraget er å finne vann, is og andre kjemikaler som er viktige for liv, under planetens overflate.

Mars Express ble skutt opp 2. juni, og etter en reise på seks og en halv måned, vil den fredag skille lag med landingsfartøyet Beagle 2. Samtidig vil moderfartøyet gå inn i bane rundt planeten.

Tyngdekraften regjerer
Atskillelsen fredag er svært viktig for resten av oppdraget, og det er mye som kan gå galt. Fredag morgen sendes et signal fra Esas operasjonssenter i Tyskland. 55 millioner kilometer borte fanges signalet opp, og operasjonen med å skille de to fartøyene begynner.

Det gjøres ved at en liten sprengladning går av. Den utløser en sammentrykket fjær, som i sin tur sender Beagle 2 videre på veien mot Mars. Landingsfartøyet har ingen egen drivkraft, og er etter atskillelsen helt i hendene på tyngdekraften.

Fallsskjerm og airbag
Både fart og retning må være beregnet helt presist dersom Beagle 2s reise inn i Mars’ atmosfære skal gå knirkefritt.

Etter planen skal da Mars Express følge tett bak Beagle 2 de neste seks dagene. Tidlig første juledag vil Beagle 2 nå fram til Mars’ atmosfære. Så kommer de mest kritiske minuttene. Landingsfartøyet vil styrte ned mot krateret Isidis Planitia med et varmeskjold foran. For å bremse farten er fartøyet utstyrt med fallskjerm, og det har luftputer for å hindre støt under landingen.

Samtidig vil Mars Express sette på sin rakettmotor og sende seg selv i bane rundt Mars.

Få vellykkede forsøk
Mars-ekspedisjoner har tradisjonelt vært risikable foretak. Siden 1960 har mer enn 30 russiske og amerikanske romfartøy lagt i vei mot Mars. Bare rundt en tredel har vært vellykkede, og bare tre har faktisk landet på den røde planeten.

De amerikanske fartøyene Viking 1 og Viking 2 landet i 1976, mens Mars Pathfinder foretok en vellykket landing i 1997.

Også to amerikanske fartøy er på vei til Mars. 4. januar skal roveren Spirit lande, og 25. januar lander tvillingen Opportunity.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021