RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feiret dagen med ekstra matkuponger

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Det skortet nesten ikke på noe da nordkoreanerne onsdag feiret bursdagen til sin store leder Kim Jong-Il.

Mens resten av verden ønsker seg Nord-Korea tilbake til forhandlingsbordet om landets atomindustri, brukte Kim Jong-Il onsdagen til å beundre fjellet der han etter offisielle historiebøker ble født for 63 år siden. Undersåttene fikk utdelt ekstra matkuponger for å glede seg over dagen.

- Kim Jong-ils fødsel på Paekdu-fjellet var en heldig begivenhet for Nord-Korea, sa en ledende talsmann for kommunistpartiet.

Utenlandske biografer mener de kan dokumentere at diktatoren ble født i den østlige delen av Sovjetunionen.

Gallopperende hest
Under feiringen fikk 63-åringen høre sanger som priste ham som militærstrateg. Blant sangnumrene var «Gallopperende på en hvit hest» og «Jeg kjenner ikke til noe varmere bryst».

Kim Jong-Il fikk også bivåne synkronsvømmere som opptrådte til hans ære.

Høy manke
I utlandet var kommentarene mer sparsommelige. Da en japansk talsmann ble spurt om han hadde noen kommentar til bursdagen, svarte han «absolutt ingen». Forholdet mellom Japan og Nord-Korea har lenge vært anstrengt på grunn av avsløringene om at Nord-Korea bortførte flere japanske kvinner og menn for å gjøre dem til spioner.

Kim Jong-Il har også selv stor sans for kvinner. Sin beskjedne høyde kompenserer han for ved hjelp av oppbygde hæler og har høy hårmanke.

Fersk hummer
Den svært eksentriske Kim Jong-Il er kjent for å være glad i gode filmer, gode viner og god mat. På 1970-tallet bortførte nordkoreanske agenter en sørkoreansk filmregissør og venninnen hans.

Under et besøk i Russland fikk han flybåren fersk hummer til sitt private tog underveis. Han skal også være glad i fransk vin. Under toppmøtet med Sør-Koreas Kim Dae Jung i 2000 tømte han ti glass vin i løpet av middagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere