RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem år for Elf-topper

(scanpix)
Sist oppdatert:
Etter blant annet Eva Jolys korrupsjons-avsløringer er tre tidligere Elf-topper, dømt til lange fengselsstraffer og høye bøter. - En anerkjennelse av mitt arbeid, understreker Joly,

Löik Le Floch-Prigent (bildet) var styreformann i det tidligere statlige franske oljeselskapet fra 1989 til 1993.

Nå er 60-åringen dømt til fem års fengsel for misbruk av offentlige midler, i tillegg kommer en bot på 375.000 euro, om lag 3 millioner kroner, melder Reuters.

Skapte private formuer

Medtiltalte og tidligere nestkommanderende i Elf, Alfred Sirven (76), fikk også fem års fengsel. Tidligere Elf-topp Andre Tarallo (76), også kalt "Mr Africa", fikk fire år. Sirven må punge ut med over 8 millioner kroner, Tarallo over 16 millioner, melder NTB.

De tre dømte mennene skal til sammen ha skaffet seg en formue på 305 millioner euro.

Elf-rettssaken bunner i etterforskning som blant annet spesialrådgiver Eva Joly gjorde som fransk etterforskningsdommer.

Eva Joly fikk snøballen til å rulle i 1994, og hun har mye av æren for at korrupsjons-skandalen nå er lagt fram på dommernes bord i Paris.

- Rettferdig straff

Under Spania-lanseringen av sin bok om storkorrupsjon, mottok Eva Joly onsdag budskapet om domfellelsene etter korrupsjonsavsløringene i det franske oljeselskapet Elf.

Elfs tidligere styreleder Loik Le-Floch Prigent ble onsdag dømt til fem års fengsel for korrupsjon, samt tilbakebetaling av om lag tre millioner kroner.

- Le-Floch har fått maksimalstraff. Vi kan si at straffen er rettferdig, men loven er det ikke, sier Eva Joly til NTB.

Hun mener at loven ikke er tilpasset systematisk korrupsjon i det enorme omfanget som etterforskningen avdekket, men sier seg fornøyd med at retten har delt hennes analyser om at dette var alvorlige forbrytelser som skulle straffes.

- Det er en anerkjennelse av det arbeidet jeg har gjort, av at etterforskningen har avdekket bevismateriale som er godt nok for domfellelse, sier Joly.

Joly befinner seg i Madrid, der hun lanserer boken "Er det en slik verden vi vil ha?" Boken omtaler hennes arbeid med korrupsjonsskandalen som rystet Frankrike.

Kan bli anket
Da rettssaken startet i april i år, sa Joly til TV 2 Nettavisen at hun kom til å følge nøye med under maratonsakens gang.

- Denne saken er ikke viktig for meg personlig, den er viktig for samfunnet! De tingene jeg har lagt fram bevis for, er delvis tilstått av tiltalte. Det som fremkommer under Elf-saken, viser tydelig at jeg hadde rett, sa Joly.

Onsdagens kjennelse er neppe siste ord i saken, både Joly og hennes tidligere arbeidskamerater i Elf-aktoratet er forberedt på at det kan komme flere ankerunder.

Korrupsjons-skandalen i det tidligere statlige oljeselskapet har enorme dimensjoner. Ikke bare dreier det seg om 3 milliarder franc på avveie: 37 personer sitter på tiltalebenken og 80 advokater er involvert i rettssaken.

Var på flukt

På de fremste plassene på tiltalebenken sitter tidligere Elf-leder, Löik Le Floch-Prigent (60), som ledet selskapet fra 1989 til 1993, hans tidligere nestkommanderende, Alfred Sirven (76), samt Andre Tarallo (76), også kalt "Mr Africa". De tre skal alle, på ulovlig vis, ha skaffet seg store personlige formuer.

Sirven ble pågrepet på Filippinene i 2001 etter mange år på flukt. Sirven skal ha håndtert hemmelige bankkonti og må svare for flere hundre millioner som er på avveie.

Etter fire måneder i retten la aktoratet ned påstand om fire års fengsel for Löik Le Floch-Prigent og åtte års fengsel for Alfred Sirven og Andre Tarallo, samt saftige bøter til alle tre.

I fengsel

Av de tre hovedtiltalte er Tarallo den eneste som er på frifot. Både Le Floch-Prigent og Sirven soner fengselsstraffer etter rettssaken mot Frankrikes tidligere utenriksminister Roland Dumas våren 2001.

Le Floch-Prigent, ble den gang dømt til tre og et halvt års fengsel og en bot på vel tre millioner kroner. Sirven som var hovedmannen bak et hemmelig smøringsfond i Elf, fikk fire års fengsel og en bot på 2,4 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere