RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem barn døde av influensa

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Årets influensasesong har startet tidligere enn vanlig. I Storbritannia har fem barn omkommet av epidemien så langt.

Torsdag ble også det første tilfellet kjent i Sverige. Ifølge Sveriges Radio synes årets virus å ramme barn og unge hardere enn de eldre, som vanligvis blir sykest.

Rammer barn
- En av influensatypene som sirkulerer nå, heter Fujian. Den synes å slå hardere mot barn, og det er sannsynligvis slik at eldre personer har truffet på lignende virus tidligere og har en viss immunitet, mens de yngre barna er mer ubeskyttet, sier stedfortredende statsepidemolog Karl Ekdahl til Sveriges Radio.

I Storbritannia har fem barn hittil dødd i årets influensaepidemi. Det har fått det svenske smittevernsinstituttet til å vurdere å skjerpe overvåkningen av alvorlig influensasyke barn.

- Normalt
Forsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet sier at fem influensadødsfall i Storbritannia ikke er mer enn normalt.

- Dessverre er dette et vanlig tall. Vi er ikke vant til så mange dødsfall i november, men det skyldes trolig at viruset har kommet tidligere enn vanlig. Vi har så langt ikke holdepunkter for å si at årets virus er mer ondartet enn vanlig, sier Hungnes til TV 2 Nettavisen.

Anbefaler vaksine
I Norge er årets influensaepidemi i startfasen , og det er det såkalte Fujian-viruset som herjer også her til lands. Nå befinner vi oss i en spredningsfase.

Pasienter med kroniske hjerte- og lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar samt alle over 65 år regnes for å være i risikogruppen for influensasmitte. Olav Hungnes anbefaler at alle i risikogruppen vaksinerer seg mot sykdommen.

- Selv om vaksinen ikke er oppdatert med årets utgave av viruset, gir den en viss beskyttelse, spesielt mot alvorlig sykdom, understreker Hungnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere