Fem menn frikjent for gruppevoldtekt i Sverige: Politiet får kritikk

ANMELDTE GRUPPEVOLDTEKT: En kvinne i 30-årene anmeldte en gruppevoldtekt som skal skjedd i denne trappeoppgangen i en forstad til Stockholm. Fem menn ble tiltalt, tirsdag ble de frikjent.

ANMELDTE GRUPPEVOLDTEKT: En kvinne i 30-årene anmeldte en gruppevoldtekt som skal skjedd i denne trappeoppgangen i en forstad til Stockholm. Fem menn ble tiltalt, tirsdag ble de frikjent. Foto: (Svensk politi)

Får kritikk for sviktende etterforskning.

19.12.17 19:09

Fem menn som sto tiltalt for grov voldtekt og medvirkning til voldtekt i Sverige, ble tirsdag frifunnet i tingretten.

I dommen får politiet sterk kritikk for sin etterforskning i saken.

- Den bevisførsel som anklager har lagt frem, holder rett og slett ikke til å dømme noen, sier dommer Erica Hemtke ifølge Aftonbladet.

Anmeldte gruppevoldtekt

I august 2016 anmeldte en kvinne i 30-årene en gruppevoldtekt, som skal ha funnet sted i trappeoppgang i Stockholm-forstaden Fittja i Sverige. Ifølge kvinnen skal opp mot 20 menn skal ha voldtatt eller medvirket til voldtekten. Sperm fra tre av mennene ble funnet på kvinnens klær, og det er disse tre som sto tiltalt for voldtekt. To andre sto tiltalt for medvirkning til grov voldtekt, tiltalt for å ha heiet de andre frem samt filmet med mobiltelefon.

Klikk på bildet for å forstørre.

DOMMER: Hoveddommer Erica Hemtke forklarte dommen på en pressekonferanse. Foto: Claudio Bresciani/tt (NTB scanpix)

Ifølge tiltalen skal kvinne ha blitt slått og sparket bevisstløs, dradd i håret og truet med kniv. Timer etter det påståtte overgrepet ble kvinnen undersøkt ved voldtektsmottak. I sin forklaring sa legen som undersøkte henne, at han husker episoden ett år etter, ettersom hun var «såpass mørbanket», skriver Expressen.

Hemtke skriver i dommen at det beviselig har forekommet minst oralsex, men at bevisene som er lagt frem ikke holder til en voldtektsdom.

- Det finnes ikke tvil om at det aktor og kvinnen påstår at kvinnen skal ha blitt utsatt for, er å anse som en grov voldtekt. Men som alle påstander som fremsettes i en rett må det støttes av beviser. De bevisene som aktor har fremsatt holder rett og slett ikke til domfellelse, skriver Hemtke i dommen.

Les også: Foreslår ny lov i Sverige: - Åpenbart at menn ikke vet at sex skal være frivillig

Politiet kritisert

Etter anmeldelsen ble flere av mennene senhøsten 2016 identifisert via DNA-registeret (Nationellt forensiskt centrum, NFC), men først i juni i år ble de tre pågrepet. Aktor Markus Hankkio uttalte til Metro i september at årsaken var at politiet «dessverre hadde hatt mye å gjøre og at det ikke var ressurser til å jobbe med saken før utpå vårparten».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Svensk politi)

Over flere sider i dommen får politiet kritikk for sin etterforskning. Blant annet tok det et år før man gjorde tekniske undersøkelser i trappeoppgangen. Også politiets håndtering av kvinnens opplysninger får kritikk, og at da kvinnen i juli 2017 fikk se bilder av fire av de mistenkte fikk hun beskjed om at de «satt innelåst».

«Risikoen for påvirkning i et slikt tilfelle kan knapt nok overdrives» skriver tingretten i sin dom.

- Alle parter har vært enige om at etterforskningen har vært mangelfull. I løpet av rettssaken har det blitt tydelig at materialet tiltalen er basert på har sviktet, sier Hemtke ifølge Expressen.

Også det at kvinnen endret forklaring har hatt innvirkning på dommen, og troverdigheten hennes anses som liten.

Rusmisbruker

Kvinnen har selv sagt via sin bistandsadvokat at hun er rusmisbruker, og mener det er årsaken til at hun ikke blir trodd.

- Min klient er ikke det «perfekte offer», men snarere hører hun til den gruppen av offer som er blant de mest utsatte i vårt samfunn, sier advokat Elisabeth Massi Frit til Expressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BISTANDSADVOKAT: Elisabeth Massi Fritz. Foto: (Instagram/E M Fritz)

Massi Fritz sier kvinner kjenner seg «skitten og rettsløs», og advokaten kaller dommen en «skam for rettssystemet».

- Ingen lovbryter skal slippe unna med en så fryktelig og hensynsløs gruppevoldtekt. Dette er den verste gruppevoldtekten jeg har jobbet med på mine 26 år i yrket.

Massi Fritz mener det er beviser i tiltalen som holder til fellende dom, og sier dommen vil bli anket.

Flere menn

Kvinne selv fortalte at hendelsen ble filmet, men politiet fant aldri den angivelige videoen i løpet av etterforskningen.

I avhør har flere av mennene fortalt at hendelsen ble filmet, den ene av dem har sagt at filmen kunne bevist deres uskyld, men hverken han eller andre har klart å fremskaffe videoen.

Ifølge Expressen er de tre mennene som sto tiltalt for voldtekt er 19, 21 og 24 år gamle. De er alle svenske statsborgere, men to av dem har også somalisk og irakisk statsborgerskap. Alle tre er tidligere dømt for blant annet narkotikalovbrudd og vold. De to andre tiltalte er 23 og 29 år.

I tiltalen ble også flere, ukjente, menn omtalt.

«De tre tiltalte samt ytterligere et ukjent antall gjerningsmenn har, sammen og i medvirkning, i en trappeoppgang, tvunget kvinnen til samleie og/eller en tilsvarende seksuell handling.»

Alle de tiltalte har hele tiden nektet for voldtekt.

Forsvarerne til de tre voldtektstiltalte mennene kaller dommen rettferdig, og sier deres klienter vil vurdere å søke om erstatning.

Saken fortsetter.

Voldtektsanmeldelser lagt på vent

Politiet uttalte da tiltalen mot de fem kom, at etterforskningnen har tatt tid grunnet ressursmangel.

Også tidligere har politiet uttalt at ressursene ikke strekker til. I november sa avdelingsleder ved Stockholms-politiet, Manne Jönsson, at et hundretalls saker lå på vent, inkludert voldtektsanmeldelser, blant annet fordi politiet prioriterer å jobbe med mord- og mordforsøk.

Les også: Jenter ble truet med voldtekt. Rektor: - Jenter er spennende for gutter

Politiinspektør ved Nasjonal operativ enhet, Bo Löf, uttalte tidligere i høst at Sverige er som et «smørbrødsbord der kriminelle kommer, spiser og drar mette».

- Vi gjør så godt vi kan, vi gir ikke opp, men vi strekker ikke til helt enkelt. Grove lovbrudd får førsteprioritet, og visse saker må vi legge til side for å ta tak i sener, sa Löf, og mente løsningen er å ansatte flere politifolk.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERTER: Flera hundre personer demonstrerte i Stockholm etter frikjennelsen tirsdag. Foto: Johan Nilsson/tt (NTB scanpix)

Den senere tid har også svensk politi selv opplevd direkte angrepet, både mot ansatte og politistasjoner: - Mine politikolleger sjekker om det er sprengladninger plassert under bilene

Demonstrasjon

De fem tiltalte ble sluppet ut fra varetekt etter rettssakens siste dag 8. desember, og mange ventet seg derfor frikjennelse da dommen skulle falle tirsdag. Rundt 300 mennesker møtte frem til en demonstrasjon på Mynttorget tirsdag.

- Da vi fikk vite at mennene ble sluppet fra varetekt, forsto vi at det tydet på frifinnelse og vi ble forbannet. Vi gjør dette helt og holdent fra hjertet og vil støtte denne kvinnen. Hun skal ikke behøve å være alene i denne situasjonen, sier en av initiatvitakerne, Christina Levin, til SVT.

Juridisk ekspert Ingela Hessius mener markeringen er viktig for å skape debatt.

- Og jeg håper at det blir en bedring i den politiorganisajonen vi har, at man retter opp de åpenbare problemene den nye organisasjonen har. Vi kan ikke ha det så dårlig i Sverige, det er ikke verdig et demokrati.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.