RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem terror-fanger får dra hjem

Sist oppdatert:
USA utleverer fem britiske fanger fra terror-fengselet på Guantanamo til Storbritannia.

Fem av totalt ni britiske fanger ved den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba får returnere til Storbritannia innen få uker, opplyser den britiske utenriksministeren Jack Straw ifølge AP.

Britisk påtalemakt vil vurdere om de fem vil bli pågrepet og siktet for brudd på terrorlovgivningen straks de setter bein på britisk jord, la Straw til på pressekonferansen.

Langvarig press

Storbritannia forhandler også med USA om utlevering av de resterende britiske fangene på Guantanamo.

- Det er en rekke sikkerhetsspørsmål og andre tema vi og amerikanerne må vurdere i forbindelse med disse fire mennene, sa Straw.

To av de fire, Moazzam Begg og Feroz Abbasi, er blant de få som allerede har blitt varslet om at de vil få sakene sine opp for en amerikansk militærkommisjon.

Britiske myndigheter har i flere måneder presset på sine amerikanske allierte med krav om at de britiske statsborgerne som sitter innesperret i fangeleiren enten skal få en rettssak i tråd med internasjonale standarder eller bli sendt hjem til Storbritannia.

USA kritisert

De ni personene lever sammen med 650 andre krigsfanger på den amerikanske militærbasen. USA nekter å definere fangene som krigsfanger, og kaller dem istedet "ulovlige stridende".

Dermed nektes de rettigheter som normalt tilfaller tradisjonelle krigsfanger, noe USA har blitt sterkt kritisert for av ulike menneskerettighetsorganisasjoner verden over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere