RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengselsansatte streiker for sikkerhet

Foto: Scanpix
Politiet måtte fredag gå inn i nordirske fengsler etter at fengselsvokterne gikk ut i streik for å få bedre sikkerhet hjemme.

- Et betydelig antall fengselsansatte har ikke utført sine plikter fredag ettermiddag, og politiet bistår nå den daglige driften av fengslene, sier Nord-Irlands fengselsdirektør Peter Russel.

Fengselsansatte i det britiskstyrte Nord-Irland krever penger til å oppgradere sikkerheten i sine hjem. Kravet kommer etter at flere ansatte i sommer ble utsatt for en rekke av pipebombeangrep. Protestantiske paramilitære har fått skylden for angrepene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Paramilitære fanger
Fengselsdirektør Russel gir de streikende liten støtte:

- Jeg anser dette som en uoffisiell og klanderverdig aksjon. Den øker potensialet for sammenbrudd i de fengslene som allerede har en urolig atmosfære, påpeker han.

Det er forbudt for fengselspersonell i Nord-Irland å gå til streik. Det er ikke klart hvor mange av de fengselsansatte som er involvert i aksjonen.

Aksjonen rammer tre av Nord-Irlands største fengsler, inkludert høysikkerhetsfengslet Maghaberry-fengslet, 25 mil sørvest for hovedstaden Belfast. Her sitter provinsens paramilitære fanger.

Voldelig
I september gikk Storbritannia med på å skille protestantiske «lojalistiske» og katolske «republikanske» fangefraksjoner fra hverandre, etter flere voldelige sammenstøt i Maghaberry-fengslet.

Fengselsbetjenter er ofte blitt angrepet av paramilitære gruppe på begge sider i konflikten om Nord-Irland, hvor pro-britiske protestanter og pro-irske katolikker har stått steilt mot hverandre i 30 år.

Selv om hovedgruppene på begge sider nå har inngått våpenhvile, er mindre grupper fortsatt aktive, og representanter for fengselsvesenet insisterer på at de trenger økt beskyttelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere