*Nettavisen* Nyheter.

Fengsles for mobil-filming

I Frankrike kan du få opp til fem års fengsel dersom du filmer voldshandlinger med mobilen.

08.03.07 09:34

Å filme voldshandlinger for så å legge disse ut på internett er en stadig økende trend i Europa, og for å komme denne såkalte «happy slapping»-kulturen til livs har Frankrike vedtatt en ny lov som gjør filmingen ulovlig, skriver Adressa.no .

Den franske loven åpner ifølge avisen for fem års fengsel eller bøter opp til 500.000 kroner hvis man er vitne til voldelige episoder og filmer disse.

Straffbar videreformidling
Dersom man allikevel faller for fristelsen og filmer slike voldshandliger, er også videreformidling av videoene straffbart. Ifølge avisen kan man få samme straff dersom videoene distribueres på internett eller via mobil.

De eneste som er unntatt den franske loven er journalister og andre med pressekort.

Begrenser ytringsfrihet
Flere ytringsfrihetsorganisasjoner reagerer sterkt på den nye loven, og mener ytrings- og informasjonsfriheten blir krenket.

- Frankrike blir det første landet i den vestlige verden som krenker ytrings- og informasjonsfriheten - spesielt på internett. Hvis man skal identifisere folk som legger film og bilder ut på internett, vil det kreve en totalitær overvåking av internett, skriver den franske organisasjonen Ligue Obedi i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen mener blant annet at den nye loven vil forhindre sivile å dokumentere eventuell politivold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.