Gå til sidens hovedinnhold

Fengslet hviterussisk dissident vist fram for pressen enda en gang

Den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj er enda en gang vist fram for offentligheten etter at han ble pågrepet for tre uker siden

Protasevitsj og hans russiske kjæreste var på vei fra Hellas til Litauen i et Ryanair-fly da flyet ble tvunget til å lande i Minsk 23. mai.

Tidligere har hviterussiske myndigheter offentliggjort to videoer av 26-åringen der han blant annet erkjenner å ha organisert masseprotester.

Andre hviterussiske regimemotstandere mener han må ha blitt utsatt for tortur og tvang. Amnesty International har omtalt sendingene som «TV-sendt tortur».

Mandag deltok Protasevitsj på en pressekonferanse arrangert av det hviterussiske utenriksdepartementet. Der bedyrer han at han er i god form og insisterer på at han ikke er blitt mishandlet.

– Samme hva han sier. Ikke la oss glemme at han er et gissel, tvitrer Franak Viacorka, som er rådgiver for den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja.

– Dette er ikke en pressekonferanse, men en scene fra Kafka eller Orwell, føyer han til.

Under pressekonferansen gjentar også to hviterussiske tjenestemenn påstanden om at flyet ikke ble tvunget til å lande fordi Protasevitsj var om bord, men på grunn en bombetrussel fra palestinske Hamas.

(©NTB)