*Nettavisen* Nyheter.

Ferdskriveren ligger for dypt

Dykkere har funnet ferdskriveren fra flyet som styrtet i Rødehavet i helga. Men den ligger for dypt til at den kan hentes opp med tilgjengelig utstyr.

07.01.04 08:35

Alle de 148 menneskene om bord mistet livet i ulykken. Boeing 737-flyet til egyptiske Flash Airlines styrtet i dypt vann i Rødehavet rett etter avgang fra Sharm el-Sheikh. Flyet var på vei til Paris med 133 franske turister og et mannskap på 15.

Den såkalte svarte boksen inneholder ferdskriver og lydopptak fra kabinen som kan gi svar på årsaken til ulykken.

Frankrike har sendt 500 personer til Egypt som hjelper til med letearbeidet etter ulykken.

- Vi har ikke det nødvendige utstyret for å hente opp ferdskriveren på stedet, sier kontreadmiral Jaques Mazars, som leder letearbeidet.

- Det kan ta opp til en uke før vi har utstyret her.

- Har tid
Ifølge Mazars ligger den ene av de to ferdskriverne på rundt 800 meter. Den franske ubåtroboten som hittil er blitt brukt i letingen, kan bare gå ned til 400 meters dyp.

I 1996 hentet den amerikanske marinen opp en ferdskriver fra 2.195 meters dyp. Profesjonelle dykkere kan gå ned til 250 meter.

Signalene fra ferdskriverne på bunnen av Rødehavet vil fortsette i flere uker.

- Det er ikke riktig å si at vi kan ta oss god tid, men vi har tid, sa Mazars tirsdag.

Franske myndigheter tror ikke på påstanden fra en ukjent islamsk gruppe om at den er ansvarlig for ulykken. Egypt har også utelukket terror, og hevder ulykkesårsaken var at flyet mistet motorkraft. Men hvorfor det skjedde er fortsatt en gåte.

Pårørende til Egypt
Slektninger av de 133 franske turistene som omkom i flystyrten i helgen, blir onsdag fløyet til Egypt med et eget fly.

- Vi forbereder et opplegg i samarbeid med våre egyptiske venner. Det vil bli to seremonier: en på land og en ute på havet, som vil gi familiene mulighet til å legge ned kranser på ulykkesstedet, sa Frankrikes ambassadør i Egypt, Jean-Claude Cousseran, tidligere denne uka.

Ambassadøren sa ikke hvor mange pårørende som vil reise fra Frankrike, men egyptiske myndigheter har bestilt 400 hotellrom for å dekke behovet.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag