Ferge nær ubåtkollisjon

En ferge på vei til Åland var bare noen hundre meter fra å kollidere med to ukjente ubåter i Østersjøen skjærtorsdag. Det finske forsvaret mistenker at ubåtene er russiske.

13.04.04 18:01

Nesten-ulykken skjedde i klart vær på ettermiddagen. Fergemannskapet så signaler fra to båter på radaren, før det plutselig dukket opp to ubåter foran fergen. På det nærmeste var ubåtene rundt 300 meter fra fergen, skriver Aftonbladet.

Kan være russiske
Det finske forsvaret utelukker at det dreier seg om svenske ubåter, og mistenker de ukjente fartøyene for å være russiske. Foreløpig har ingen vært i kontakt med de russiske myndighetene.

- Vi ser alvorlig på situasjonen. Nå forsøker vi å finne ut om mannskapet på Ålandsfergen har sett riktig. Vi skal også studere de tekniske instrumentene for å se om de har notert seg noe, sier stabsjef Hanno Strang i Forsvarets hovedstab i Helsingfors.

Kollisjonskurs
Først ble ingenting sett på havflaten, men fergens radar oppga et mål stort som en tankbåt på rak kollisjonskurs mot Ålandsfergen.

- Plutselig forsvant de fra radaren, forklarer styrmann Johan Bertell.

Sekunder senere så Bertell fartøyene fra broen. Han er overbevist om at det var ubåter han så, og identifiserte både radarscannere og en halv meter av periskopet.

På det nærmeste var de to fremmede ubåtene 300 meter fra fergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag