RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ferguson innfører reformer og stryker arrestordrer

PROTESTENE har vært mange i Ferguson de siste 12 månedene.
PROTESTENE har vært mange i Ferguson de siste 12 månedene. Foto: Michael B. Thomas (Afp / Getty Images / NTB scanpix)
Den konfliktfylte byen i Missouri håper å blidgjøre den afroamerikanske delen av befolkningen.

NEW YORK (Nettavisen): Afroamerikaneren Michael Brown ble skutt av politimannen Darren Wilson i august 2014. Brown ble 18 år gammel.

Selv om Wilson ble frikjent i retten, førte hendelsen til intense demonstrasjoner og uroligheter i byen Ferguson, som er en forstad til St. Louis i Missouri.

Saken førte til en granskning i regi av Justisdepartementet i USA.

Rapporten, som ble lagt fram i mars 2015, konkluderte med at både politiet og rettsvesenet i Ferguson regelmessig oppfører seg diskriminerende mot afroamerikanere, som utgjør to tredjedeler av befolkningen i Ferguson.

Over et år etter Browns død er det fortsatt urolig stemning i Ferguson. Nå håper byen at reformer skal bygge opp igjen tilliten mellom myndighetene og den afroamerikanske delen av befolkningen.

Den nyutnevnte byrettsdommeren Donald McCullin forteller ifølge Los Angeles Times at han kommer til å annullere alle arrestasjonsordrer som ble utstedt før 2015, samt at han har redusert strafferammen for ikke å møte opp til rettsbehandlingen etter trafikkforseelser.

Afroamerikanske McCullin erstattet dommer Ronald Brockmeyer etter at sistnevnte ble kritisert i den nevnte rapporten.

- Disse endringene bør videreføre prosessen med å gjenreise tilliten til retten, redusere frykten for konvekvensene av å møte opp i retten og vil gi mange innbyggere en ny start, sier McCullin i en pressemelding.

UROLIGHETENE i Ferguson har pågått i over ett år nå.


Trafikkforseelser kunne tidligere føre til høye bøter, bøter som det for en stor andel av befolkningen var umulig å betale. De ble derfor ofte sittende fengslet til sakene kom opp for retten, noe som kan ta lang tid og medføre at man mister jobben og i verste fall også hjemmet sitt.

I Justisdepartementets rapport kom det fram 96 prosent av dem som ikke klarte å betale bøtene, var afroamerikanere.

Nå vil man i stedet bli løslatt fram til rettssaken kommer opp.

McCullin har også gitt retten beskjed om å gi førerkortene tilbake til dem som har blitt fratatt disse fordi de ikke har møtt opp i retten.

Patricia Byrnes, en lokalpolitiker som har deltatt i mange av protestene i byen, mener at McCullins reformer er et skritt i riktig retning.

- På et eller annet tidspunkt trenger vi en olivengren for å gå videre, og jeg anser dette som en god olivengren, sier Byrnes ifølge Los Angeles Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere