RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fett kan gi brystkreft

Sist oppdatert:
Er du kvinne og spiser mye fet mat, øker risikoen for brystkreft.

Det viser en ny stor studie av amerikanske kvinner.

Resultatene er nylig publisert i avisen til det nasjonale kreftinstituttet i USA. Instituttet har gjennomført en mat- og helseundersøkelse med 188.736 kvinner, kvinner som gjennom hele 1990-tallet har opplyst om hva de har spist, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I perioden med oppfølging i de siste 4,4 årene, har 3501 av disse kvinnene fått brystkreft.

32 prosents risiko
Basert på rapporteringen av hva de har spist, så har forskerne kommet fram til at kvinner som får 40 prosent av sine kalorier fra fett, har 15 prosent større sjanse til å få brystkreft enn kvinner som får 20 prosent av sine kalorier fra fett.

- Når vi bruker en enda mer presis undersøkelse, så har vi funnet en 32 prosents større sjanse for brystkrft blant kvinner som har et høyt innhold av fett i kostholdet, sier sjefen for undersøkelsene, Anne C. M. Thiebaut fra det nasjonale kreftinstituttet i Bethesda, Maryland.

Den økte risikoen for brystkreft ble observert uansett hvordan type fett man fikk i seg.

Kroppsfett og kreft
Forskeren viser også til at andre studier støtter funnet, ved at jo større fettinntaket er, jo større er risikoen for brystkreft. Samtidig går debatten videre.

To forskere ved Harvard School of Public Health i Boston tror fokuset på fettkontroll i kroppen, heller enn inntaket av fett, vil være mer effektivt for å forhindre brystkreft.

Drs. Stephanie Smith-Warner og Meir Stampfer viser til at de nye funnene står i kontrast til klare bevis mellom mengden kroppsfett og brystkreftrisiko.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere