RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fetteren til Solhjell drept

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell mistet sin fetter, Andreas Eldjarn, i Afghanistan.
SVs nestleder Bård Vegar Solhjell mistet sin fetter, Andreas Eldjarn, i Afghanistan. (Scanpix/Forsvaret)
Sist oppdatert:
Den drepte Andreas Eldjarn (21) er fetteren til SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Fire norske soldater mistet livet da deres pansrede kjøretøy ble truffet av en veibombe sørvest for den norske basen i Meymaneh søndag.

Forsvaret bekrefter at de drepte soldatene er:

  • Kvartermester Andreas Eldjarn (21) - fra Tromsø.
  • Fenrik Simen Tokle (24) - fra Ballangen.
  • Orlogskaptein Trond Andre Bolle (41) - fra Toten.
  • Løytnant Cristian Lian (31) - fra Kristiansand.

21 år gamle Andreas Eldjarn er fetter til SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell, skriver Aftenpostens nettutgave.

- Ingen kommentar
- Jeg kan bekrefte relasjonen, sier SVs pressevakt Kim André Åsheim til Nettavisen.

Ifølge Åsheim ønsker ikke Solhjell å gi noen kommentar om denne saken nå.

- Han har ferie nå, så Karin Andersen fungerer som parlamentarisk leder i hans fravær, sier Åsheim.

- Ikke dagen for debatt
- Er det noe mer du vil legge til?

- Beskjeden om de fire drepte ble mottatt med sorg og det dypeste alvor. Vi kondolerer, sier Åsheim.

Les også: Her er reaksjonene

- Kommer det til å komme noe flere reaksjoner fra SV sentralt i dag?

- Nei, det gjør det ikke. Dette er ikke dagen for Afghanistan-debatt, sier Åsheim.

Pårørende er varslet
De fire var sammen med 14 andre soldater ute på oppdrag 30 kilometer vest for leiren i Meymaneh da kjøretøyet med de fire ble rammet av en veibombe. De fire tilhører det samme laget som 2. mai i år ble utsatt for et kraftig bakholdsangrep i Ghormach-distriktet. Den gang ble to soldater alvorlig skadet.

Alle de pårørende til soldatene som omkom i søndagens angrep er varslet, opplyser Forsvaret.

De norske styrkene har lidd sitt hittil største tap i Afghanistan etter at fire soldater ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen nord i Afghanistan.

Det er første gang at flere norske soldater i Isaf-styrken er drept i ett og samme angrep. Til sammen har ni norske soldater mistet livet i Afghanistan siden den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby ble drept under et rakettangrep mot en norsk kolonne i Kabul i mai 2004.

Møtte pressen
Statsministerens kontor (SMK) kalte inn til en pressekonferanse om hendelsen i Afghanistan klokka 10 mandag. Til stede var statsminister Jens Stoltenberg, forsvarsminister Grete Faremo, forsvarssjef Harald Sunde og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold.

- Vi vet at de norske styrkene har møtt mye motstand og at det er store utfordringer knyttet til oppdraget som skal utføres. Denne hendelsen er et uttrykk for at selv om vi hele tiden gjør det vi kan for å trygge soldatenes liv, kan vi ikke være helt sikre på at vi ikke lider tap, sa Stoltenberg på pressekonferansen. Han besøkte selv de norske styrkene i Afghanistan 17. mai i år.

Stoltenberg understreket at Norge er i Afghanistan på oppdrag fra FN og i samarbeid med Nato og at det handler om å sikre fred og stabilitet.

- Vi er i Afghanistan fordi vi har et viktig oppdrag der. Vi gjør det på vegne av det internasjonale samfunnet. Vi gjør det på bakgrunn av en enstemmig resolusjon i FNs sikkerhetsråd og som en del av Nato-fellesskapet. Oppdraget er å sikre fred og stabilitet og for å bekjempe internasjonal terror. Vi er opptatt av å hindre at Nato blir et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme.

Stoltenberg fikk igjen spørsmål om hendelser som dette gjør at Norge vil revurdere sitt engasjement i Afghanistan.

- Vi blir ikke i Afghanistan en dag lenger enn nødvendig, svarte Stoltenberg. Han understreket likevel at Norge først trekker seg ut sammen med alliansen.

- Skal følge båren hjem
Med beveget stemme leste forsvarsminister Grete Faremo opp navnene på de drepte og sa at hun skal følge båren hjem. Hun opplyste at hun vil reise til Afghanistan sammen med forsvarssjefen med det første.

- Norge er et lite land, vi har ingen å miste, sa hun blant annet.

De fire drepte soldatene var en del av det norske stabiliseringslaget i Meymaneh. De var ute på oppdrag og kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da de ble rammet av en veibombe klokka 17.20 lokal tid. Livet til de fire sto ikke til å redde. De omkomne ble fraktet tilbake til den norske leiren i Meymaneh, to med helikopter og to med kjøretøy.

Taliban har tatt på seg ansvaret
Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet på en gruppe norske soldater i Almar sørvest for den norske basen i Meymaneh nord i Afghanistan søndag, melder Aftenposten.no og viser til en melding lagt ut på et nettforum som ofte brukes av militante islamister. Også TV 2s reporter i Afghanistan, Yama Wolasmal, opplyser at en talsmann for Taliban sier at de står bak angrepet. Ingen opprørere skal ha blitt drept i angrepet, ifølge meldingen.

Forsvarssjef Harald Sunde sa på pressekonferansen at det er flere enn Taliban som skaper problemer for Isaf-styrkene.

- Det er lett å kalle alt for Taliban, men det er mer sammensatt bilde, understreket Sunde.

En av de verste månedene for Nato
Søndagens angrep er altså det største tapet norske styrker har lidd i Afghanistan i en enkelthendelse. Den norske styrken i Afghanistan utgjør nærmere 500 soldater.

Juni har også vært en av de verste månedene for Nato siden de internasjonale styrkene rykket inn i Afghanistan for å bekjempe Taliban for ni år siden, ifølge BBC. Nato-styrkene møter hard motstand i flere deler av landet, særlig i sør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere