RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FIFA-topper arrestert i razzia

FIFA har blitt rammet av en skandale like før den årlige FIFA-kongressen starter.
FIFA har blitt rammet av en skandale like før den årlige FIFA-kongressen starter. Foto: Arnd Wiegmann (Reuters/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har blitt arrestert i en aksjon på et hotell i Zürich, skriver New York Times onsdag.

Flere høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er blitt pågrepet i en aksjon på et hotell i Zürich, skriver New York Times onsdag.

Den amerikanske avisen melder at sveitsiske myndigheter satte i gang en aksjon på luksushotellet Baur Au Lac onsdag morgen. Flere sentrale personer i FIFA skal ha blitt pågrepet. Aksjonen skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de pågrepne blir utlevert.

Et tosifret antall sivilkledde politimenn bidro i aksjonen.

Ifølge Times' kilder skal de pågrepne være siktet for utbredt korrupsjon de to siste tiårene. Dette involverer blant annet VM-søknader og kommersielle avtaler.

- Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått og hvordan det har vært en del av nesten alt FIFA har foretatt seg. Det ser ut til å ha fått grobunn i hele organisasjonen, og at det har vært deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt institusjonalisert, sier en anonym kilde til avisen.

Blatter ikke pågrepet
Totalt skal opp mot 14 personer være pågrepet, men ikke alle er til stede i Sveits. President Sepp Blatter er ikke blant disse, men CNN skriver at også han har vært under etterforskning. Jeffrey Webb (Cayman Islands), Eugenio Figueredo (Uruguay) og Jack Warner (Trinidad og Tobago) er personene som navngis av New York Times. Alle tre har eller har hatt meget sentrale roller i FIFA.

For amerikanske myndigheter blir en av de største utfordringene å få dømt personene for handlinger som i stor grad har skjedd utenfor USA. En viktig nøkkel for påtalemyndigheten kan være at de amerikanske tv-kanalene er de som betaler mest for rettighetene til VM.

FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen hvor blant annet presidentvalg står på programmet. Der er det ventet at sveitsiske Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode som øverste sjef for organisasjonen. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

Fotballpresident Yngve Hallen i Norges Fotballforbund, sier følgende om saken til NRK

- Vi har vært igjennom en reformprosess i FIFA og det har vært en stor oppmerksomhet rundt om FIFA har vært korrupte. Det går i riktig retning, men det har nok foregått mye som egentlig ikke tåler dagens lys.

Han er usikker på hva dette vil ha å si for FIFA-kongressen.

- Alt som skjer i forbindelse med en slik kongress vil selvfølgelig få konsekvenser for valget. Men det er veldig vanskelig å bedømme i hvor stor grad når jeg ikke kjenner saken bedre enn jeg gjør nå, sier Hallén.

FIFA-rapport
I desember i fjor ble det lagt fram en rapport som tok for seg tildelingen av VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar). I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon, og FIFAs etiske komité så ingen grunn til gjenta tildelingsprosessen.

FBI delte ikke FIFAs syn på saken, og det var etter at rapporten ble lagt fram etterforskningen virkelig skjøt fart.

Michael Garcia ledet FIFAs interne etterforskning, men trakk seg da han mente at rapporten ble feilaktig framlagt av FIFA. Ifølge Garcia var Joachim Eckerts sammendrag mangelfullt. Eckert er leder for den etiske komiteen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere