RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk aldri møte pappa

Sist oppdatert:
USA staker ut ny kurs for krigføringen i Irak og Afghanistan. Det er mager trøst for to år gamle Baby Joe.

Joseph A. Jeffries (21) ble drept i Kandahar i Afghanistan i 2004 før sønnen Baby Joe ble født.

- Joe hadde en unik kjærlighet til barn. De hang rundt ham og elsket å være sammen med ham, sier hans kone, Betsy Jeffries, til Associated Press.


OPPRØRSGRUPPE: - Bush forstår at krigen er misslykket
LES OGSÅ: Al-Qaida «mobber» Bush

To år etter hun ble enke er hun ikke kommet over tapet.

- Alt er forandret. Hvordan jeg spiser, hva jeg spiser. Hvordan jeg tenker og handler. Nå vet jeg at grunnen til at jeg ble gravid var for å redde meg selv. Måten sønnen min leker på, minner meg om min mann, legger hun til.

For Jeffries og mange andre amerikanske familier er det en mager trøst at myndighetene nå vil vurderer å endre planene for de amerikanske troppene i Irak og Afghanistan.

Klare for forandringer
USAs forsvarssjef, general Peter Pace, sa fredag ifølge United Press International at Pentagon vil ta en grundig vurdering av hva de skal gjøre videre i Irak og Afghanistan.

Han fremholder at USAs mål for krigføringen i landene står fast, men at midlene for hvordan de oppnås hele tiden må vurderes. Rådgiverne er klare til å anbefale forandringer i krigsstrategien, sier Pace.

- Grundig oppvask
- Vi må ta en grundig oppvask om hva som fungerer og hva som ikke gjør det (...) og hva vi bør forandre, sier Pace, ifølge BBC.

For krigføringen i Irak dreier det seg trolig om to alternativer - det ene er en gradvis tilbaketrekning av amerikanske soldater. Det andre er å søke tettere kontakt med Syria og Iran for at landene skal bidra til å stanse krigen.

I dag vil ikke Bush-administrasjonen ta i disse landene med ildtang. Ifølge Pace er de nye tonene ikke en direkte følge av at forsvarsminister Donald Rumsfeld går av.

Rumsfeld risikerer nå å bli straffeforfulgt for sin rolle i krigen.

LES EGEN SAK HER

Vil ikke stå løpet ut
Mandag møter president George W. Bush et panel sammensatt av demokrater og republikanere for å høre forslag til løsninger.

Den rådende oppfatningen i panelet som ledes av tidligere utenriksminister James Baker, skal ifølge BBC være at det er uholdbart å «stå løpet ut», slik Bush-administrasjonen tidligere har argumentert for.

Den amerikanske krigsmaskinen tynges både av de økonomiske og menneskelige kostnadene. At republikanerne tapte mellomvalget i Kongressen blir også tolket som et tydelig ønske fra den amerikanske befolkningen om forandringer.

Tredoblet dødstall
Iraks helseminister opplyste torsdag at tallet på drepte sivile i landet som en følge av krigen trolig er mellom 100.000 og 150.000. Det er tre ganger høyere enn hva myndighetene tidligere har operert med, ifølge AP.

Anslag over hvor mange irakere som har mistet livet siden den amerikanskledede invasjonen i 2003 varierer fra 50.000 til 650.000 mennesker.

Dødeligste på to år
Oktober var den dødeligste måneden for amerikanske soldater i Irak på nesten to år. Minst 105 soldater ble drept og bare tre andre måneder tidligere har tapstallene vært høyere for de amerikanske styrkene i landet, etter at Saddam Hussein ble styrtet.

Så langt i november er minst 23 amerikanske soldater drept. Landet har utplassert om lag 145.000 soldater i Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere