RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk beskjed om å snu

Letingen etter overlevende fra jordskjelvet i Bam i Iran fortsetter.
Letingen etter overlevende fra jordskjelvet i Bam i Iran fortsetter. Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
- Dere kan like godt snu med en gang. Alt håp om å finne overlevende er nesten ute, fikk de norske hjelpearbeiderne beskjed om da de ankom Bam. Men nordmennene nekter å reise hjem uten å ha prøvd å finne overlevende etter jordskjelvet.

Kaoset råder i Bam to dager etter jordskjelvet. Siden jordskjelvet nærmest utryddet store deler av den iranske byen, er redningsmannskaper strømmet til fra alle verdenshjørner for å hjelpe. Blant dem er de norske hjelpearbeiderne fra Norsar (Norwegian search and rescue).

- Bare snu!
De fikk beskjed om å snu da de kom til flyplassen i Bam søndag formiddag.

- Dere kan like godt snu med en gang. Alt håp om å finne overlevende er nesten ute. Det sveitsiske legeteamet har allerede dratt fra Bam, var velkomsten fra en sveitsisk redningskoordinator straks mannskapene hadde steget ut av Herkules-flyet fra det norske Forsvaret.

Teamet med de ni redningshundene og mannskapene fra Norsk Luftambulanse og Oslo Brannvesen, som utgjør Norsar, har bestemt seg for å bli. De mener fortsatt at overlevende kan befinne seg under husmassene.

- Vi har uansett med oss masse materiell som kan være til nytte. Det går ikke an å reise så langt uten å yte noe bistand, sier Rolf Bakken i Norsar, til NTB.

Når det gryr av dag mandag starter det norske hjelpepersonellet og hundene søket i ruinene i Bam.

- Det er alltid håp
Tidligere søndag ringte leder av FNs humanitære samordningsorganisasjon (OCHA), visegeneralsekretær Jan Egeland til sitt kontor i Geneve for å forsikre seg om at alle hjelpemannskapene som kommer til Bam, får oppdrag å utføre.

- De som er der må settes til fornuftig og formålstjenlig hjelpearbeid på mange plan, sier Egeland til NTB. Han avviser at FN skal ha slått fast at det ikke lenger er håp om å finne overlevende i ruinene.

- Det vil alltid være håp, sier Egeland.

På veien fra flyplassen og inn til sentrum ligger sammenraste leirhus, der bare ytterdøra står igjen. Mange er blitt husløse og har måttet søke ly i utallige telt som står oppslått langs veikanten. Luften var mild og solen skinte søndag i Bam, men temperaturen faller så snart solen går ned. Når mørket faller på, tennes bål for å gi litt varme.

Lastene med vann, tepper, mat og annet utstyr blir nærmest overfalt av desperate mennesker. Det tutes og ropes, og noen lastebiler blir forsøkt ranet inn til byen.

- Letearbeidet fortsetter
–Vi vil ikke stanse leteoperasjonene etter overlevende. Så lenge det er en sjanse for å finne overlevende, vil disse operasjonene fortsette, sier en talsmann for innenriksdepartementet, Jahanbakhsh Khanjani, ifølge NTB-AFP.

Han peker på at overlevende tidligere er blitt funnet fire og fem dager etter jordskjelvkatastrofer i Iran.

- Vi vil konsentrere operasjonene om de områdene hvor det er mulig å finne overlevende, sier Khanjani.

FN-tjenestemenn i Geneve sa tidligere søndag at letearbeidet i byen Bam og de omkringliggende områdene trolig ville bli avsluttet søndag kveld, og at innsatsen deretter ville dreie seg om å hjelpe skadde og hjemløse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere