Gå til sidens hovedinnhold

Fikk fettsjokk av kebab

Les hva kebaben i Storbritannia inneholder.

(SIDE2): Kebab som selges i Storbritannia inneholder sjokkerende nivåer av fett, salt og kalorier slår en ny, omfattende undersøkelse fast.

Undersøkelsen, som er gjort av offentlige helsemyndigheter, samlet 494 ulike kebaber for å teste den ernæringsmessige verdien. Det melder BBC news tirsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Proppfule av fett
Den gjennomsnittlige kebaben inneholdt hele 1000 kcal, noe som er omtrent halvparten av en kvinnes daglige matinntak. Nivået av mettet fett og salt i noen av disse kebabene er til seriøs bekymring, mener helsemyndighetene.

Blant de kebabene som ble testet ut viste det seg at uten salat og dressing inneholdt de alle 98 prosent av et voksent menneskes anbefalte daglige saltforbruk og 148 prosent av det anbefalte daglige inntaket av mettet fett.

Halal inneholdt svin
Seks av kebabene inneholdt også svinekjøtt, selv om det ikke var oppgitt som en ingrediens. To av disse var også beskrevet som Halal, mat og drikke for muslimer som ikke må inneholde svin.

Det verste kjøttet inspektørene kom over inneholdt 1990 kcal før saus og salat ble lagt til, dette er over 95 prosent av hva som er anbefalt daglig inntak for en normal kvinne. Det er 346 prosent av en kvinnes anbefalte mengde med mettet fett og 277 prosent av et voksent menneskes daglige inntak av salt.

Forskerne så at det var store regionale forskjeller på hva kebaben inneholdt. Den gjennomsnittlige kebaben Nordvest i Storbritannia inneholdt 1,101 kcal, 1,084 i Scotland, 1,055 i Wales og 1,066 kcal sørøst i Storbritannia.

Liten er egentlig stor
Nord-Irlands gjennomsnitt på 843 kcal var lavest i Storbritannia.

Andre bekymringsfulle forhold var blant annet manglende innholdsfortegnelse, liten forskjell mellom «liten kebab» og «stor kebab». Vekten varierte svært lite og lurer forbrukerne til å tro at de spiser en liten porsjon når de i virkeligheten ikke gjør det.

Forskning gjort av UK's Food Standards Agency i 2006 slo fast at 18.5 prosent av ferdigmat utgjorde en bemerkelsesverdig trussel mot folkehelsa.

Les hva Mattilsynet skriver om norsk kebab her.

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?