RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk hender og føtter hugget av

Foto: AP (AP)
Sist oppdatert:
Disse fire unge mennene fikk betale shariaprisen for å stjele.

For første gang på flere år ble såkalt krossamputering gjennomført i Somalias hovedstad Mogadishu. Foran en gruppe på 200 mennesker ble de fire unge mennene hogd av høyre hånd og venstre fot mandag. torsdag ble de offisielle bildene fra avstraffelsen frigitt.

– De fire mennene skrek mens deres lemmer ble kuttet av. Deres ansikter var forvridd av skrekk. Det tok ikke lang tid. I løpet av tre minutter var de uten den høyre hånden og venstre foten, sier Ali Mohamed Ibrahim til AFP.


Streng håndheving
– Noen av tilskuerne måtte se vekk da straffen ble gjennomført. Det så virkelig smertefullt ut, men jeg vil at dette skal sette en stopper for tyveriene i dette området, sa Farah Mohamed.

De fire mennene ble tidligere denne uken dømt for tyveri av en provisorisk strafferett satt sammen av den islamske gruppen Shebab. Denne svært konservative gruppen, og dens allierte, kontrollerer store deler av sørlige Somalia. Selv de fleste i Somalia er muslimer, er det langt fra alle som praktiserer sharialoven på denne måten.

Sjekket av lege
– Amputasjonene har blitt gjennomført etter planen. I henhold til islam skal enhver som gjør seg skyldig i tyveri få lignende straff, sier en talsperson for Shebab til AFP. Han forsikrer at en lege kontrollerte helsen til de fire mennene for å unngå at de kunne dø som følge av straffen.

Innbyggerne i bydelen Sukahola samlet seg på torget torsdag for å se fullbyrdelsen av straffen. Mobiltelefoner og kameraer var ikke tillatt. Bildet av mennene ble tatt (som du ser) før avkappingen skjedde.

Kritisert av Amnesty
Amnesty fordømte torsdag denne straffen, og sier at det ikke er annet enn tortur.

– Grusomheten i disse handlingene som ble gjennomført foran tilskuere umenneskliggjør disse tenåringene, sier Tawanda Hondora som er Amnestys visedirektør for Afrika.

Dette var langt fra første gang Amnesty kritiserte straffene i Somalia. I oktober ble en 13 år gammel jente steinet til døde. Hun ble dømt for utroskap etter å ha blitt voldtatt av tre menn.

Les: Aisha (13) steinet etter voldtekt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere