RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk ikke bruke eggene

Sist oppdatert:
Britiske Natallie Evans tapte tirsdag ankesaken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen der hun krevde å få bruke sine befruktede eggceller selv om pappaen var uenig.

Mannen som befruktet eggene var motstander av at Evans skulle få tilgang til embryoene.

Natallie Evans og hennes daværende partner Howard Johnston gjennomførte prøverørsbefruktning i 2001. Befruktningen skjedde før Evans skulle behandles for kreft i eggstokkene. Paret gikk senere fra hverandre, og Johnston trakk tilbake sitt samtykke til å la Evans bruke de seks embryoene. Dette har gitt støtet til en langtrukken rettssak, melder Reuters.

Fjernet eggstokker
Evans sier embryoene er hennes eneste sjanse til å få barn som er hennes genetisk, fordi eggstokkene hennes har blitt fjernet.

Johnston argumenterer med at han ikke ønsker den økonomiske eller følelsesmessige byrden ved å være far til et barn han ikke skal være med å oppdra.

Fars samtykke
Evans brakte saken sin inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen etter at britiske domstoler dømte til fordel for Johnston, og sa hans samtykke må innhentes på alle punkter i prosessen.

Evans advokater mente britisk lovgivning, som krever samtykke både fra mannen og kvinnen ved bruk av befruktede egg, brøt med kvinnens menneskerettigheter. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avviste dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere