RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk ikke løpe for livet

Foto: Ole Berthelsen
Sist oppdatert:
Etter ett døgns festing gjorde Andreas Elgh seg klar for okseløpet i Pamplona. Men ble vraket av arrangøren.

PAMPLONA (TV 2 Nettavisen): Andreas (31) fra Göteborg lovet torsdag kveld at han skulle være klar i løypa når raketten som markerer starten på det første okseløpet i Pamplona gikk i lufta fredag morgen.

Men etter løpet var det en slukøret svenske som møtte TV 2 Nettavisen.

- Vi ble kastet ut. De sa det var for mange folk i løypa. Men vi prøver å løpe igjen i morgen, sier han.

Okseløpet og San Fermin-festivalen ble udødeliggjort av Ernest Hemingway i boka ”Og solen går sin gang” fra 1927. På slutten av 1970-tallet reiste hundrevis av nordmenn til Pamplona etter at forfatteren Erling Gjelsvik skrev Hemingway-hyllesten ”Dødt løp”.

Andreas Elgh jobber i reklamebransjen, men har tatt seg noen måneders ferie med en innlagt tur til Pamplona.

Med bestemor fra Alta føler Andreas seg litt norsk. Hvorfor han vil løpe, er han ikke helt sikker på. Andreas hørte først om okseløpet mens han surfet i Bordeaux-området i forrige uke.

- Kortversjonen er at du bare lever en gang. Men tenker jeg mer på det, blir det vanskeligere. Alle andre tror jeg vil løpe for å vise at jeg er mann. Men det stemmer ikke, hevder han.

Slik er løypa:
Lengde: 825 meter fra Santo Domingo til tyrefekterarenaen.

Gjennomsnittstid: 3 minutter og 55 sekunder

I Santo Domingo er løypa trang, murene glatte og uten skjulesteder. Santo Domingo regnes som en av de farligste strekkene.

Ved rådhusplassen vider løypa seg ut og tar en venstresving før den går opp den lange Estafetaen. Løpernes store skrekk er at en eller flere okser sklir i den skarpe høyresvingen i bunnen av Estafetaen og kommer løpende i motsatt retning.

På toppen av Estafetaen sakker oksene farten. Løypa svinger slakt mot venstre og ned bakken som leder mot porten i tyrefekterarenaen. Den smale porten blir lett blokkert i kaoset av løpere og okser.

I løpet av uka som fiestaen varer blir mange løpere skadd, mens dødsfall er svært sjeldne. En årsak er at kirurgene i Pamplona er blitt eksperter på skadene oksene kan påføre løperne med hornene.

- Det handler mer om å vise meg selv at jeg tør, legger han til.

Kampokser
Hver dag løper flere hundre fastboende og turister langs den 835 meter lange løypa fra Santo Domingo til tyrefekterarenaen. I ryggen har de kampoksene som skal i ilden under tyrefektingen senere på kvelden.

Sammen med oksene løper tamokser for å roe de ellers aggressive kampoksene.

Kaster seg ned
Startpunktet ved Santo Domingo er smalt og uten skjulesteder. Her må løperne kaste seg inn mot murveggene langs løypa eller kaste seg ned på brosteinen og håpe at oksene passerer uten å tråkke på noen.

Men glatt brostein og mye folk gjør løpingen til en hasardiøs ferd. Oksene løper mye fortere enn det løperne gjør. Utfordringen er derfor å sikre seg en del av løypa der det er mulig å stikke seg bort i en døråpning eller en innersving når oksene raser forbi.

Torsdag kveld inspiserte han løypa sammen TV 2 Nettavisens medarbeider.

- Jeg kommer bare til å løpe innersvinger, sier Andreas Elgh.

San Fermin
Vakter er nøye med å sile ut overmodige festdeltakere som har fått for mye å drikke. Men hvert år blir likevel mange skadd.

Bakgrunnen for okseløpet er ikke helt klar. En historie går ut på at løpet er ment å ære helgenen San Fermin, led martyrdøden på 300-tallet. San Fermin skal ha blitt trukket gjennom gatene av okser. Andre hevder at okseløping – som skjer i mange spanske byer – er oksenes sjanse til å få has på slakterne som skal drepe dem.

Løperne som møter oksene i Santo Domingo hyller uansett San Fermin i en kort seremoni før oksene slippes klokken 08.00 hver morgen. I løpet av mellom tre og fire minutter er løpet over og oksene trygt på plass ved tyrefekterarenaen.

Er du i Pamplona, eller kjenner du noen som er der, så send en mail til vaktsjef@nettavisen.no eller send en sms til 1984 med NATIPS i emnefeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere