RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk lov å reise

(AP)
Sist oppdatert:
Libanons statsminister Fouad Al-Siniora er på vei til Paris, til tross for opposisjonens demonstrasjoner og streiker.

- Libanons statsminister Fouad Al-Siniora og fire ministere er på vei til Beiruts flyplass for å ta fly til Paris der de skal delta på det internasjonale giverlandsmøtet for Libanon som starter torsdag, sier statsministerens talsmann Aref Al-abed til Nettavisen på telefon fra Beirut.

- Vi skal i kveld møte den franske presidenten og arabiske delegasjoner før møtet starter i morgen. Han kommer også til å møte USAs utenriksminister Condoleezza Rice torsdag. Vi tror giverlandsmøtet vil bli vellykket, sier Aref til Nettavisen.

Blokkerte veier
Tirsdag organiserte opposisjonsgrupper i Libanon streiker og demonstrasjoner i Beirut og andre deler av landet. Demonstranter som ønsker å kaste den libanesiske regjeringen blokkerte veier med brennende bildekk. Opptøyene utløste sammenstøt med tilhengere av regjeringen. Tre mennesker ble drept og mer enn 133 såret.

TV 2 Sumo:Ville opptøyer i Libanon (tirsdag)

Onsdag klarte statsminister Al-Siniora å reise til flyplassen etter at opposisjonen begynte å fjerne veisperringer over hele landet. Demonstrantene hevder at regjeringen fikk en klar advaresel fra de fleste libanesere, og at de kommer til å demonstrere mer senere, dersom regjeringen ikke organiserer nyvalg eller en samlingsregjering.

Støtte
Al-Siniora-regjeringen, som har stor støtte fra arabiske gulfstater som Saudi-Arabia og vestlig land som USA, EU og Norge, håper å få milliarder av dollar i støtte på konferansen torsdag. Pengene skal brukes til å betale en del av Libanons gjeld som tilsammen er på 44 milliarder dollar (rundt 300 milliarder kroner).

Fattigdommen
- De fleste libaneserne er ikke fornøyd med denne regjeringen. Staten har økt skatter og avgifter, men har ikke økt lønn for ansatte i offentlige sektor. Mange spør meg i Beirut om jeg kan hjelpe dem med å reise til Norge eller til andre europeiske land for å skaffe seg et bedre liv. Har er mange folk uten jobb og fattigdommen har økt, sier norske-libanesiske Emad Fadel Salim til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere