RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk med kniv om bord i fire fly

Sist oppdatert:
Verken kontrollen på flyplassen i Miami, Frankfurt, Gardermoen eller Arlanda oppdaget kniven en 34 år gammel nordmann glemte i håndbagasjen.

Mens han var på ferie i USA la den norske 34-åringen den sammenleggbare leatherman-kniven i PC-veska. Da han skulle fly hjem glemte han å ta den ut, og oppdaget først flere dager senere at han hadde smuglet kniven med seg på fire forskjellige fly, og gjennom fem sikkerhetskontroller.

- Jeg passerte kontrollen i Miami og ble strippet for slipsnål, belte og full pakke. PC-bagen gikk gjennom scanneren, men kniven ble ikke oppdaget, sier 34-åringen, som ønsker å være anonym, til TV 2 Nettavisen.

Etter flyturen fra Miami gikk han gjennom en ny sikkerhetssjekk i Frankfurt der kniven heller ikke ble oppdaget.

Svikt på Gardermoen
Noen dager senere dro 34-åringen fra Gardermoen til Stockholm. Da lå kniven fremdeles i PC-veska, uten at 34-åringen var klar over det. Den ble ikke oppdaget i sikkerhetskontrollen på Gardermoen og heller ikke på Arlanda da han skulle tilbake.

- På Gardermoen fungerte kontrollen som vanlig. Jeg sendte bagen gjennom scanneren, men kniven ble ikke oppdaget. Det pep når jeg gikk gjennom metalldetektoren, men det var skoene mine, som også måtte gjennom scanneren, sier 34-åringen.

- Jeg er litt sjokkert over at det faktisk går an. Særlig med tanke på så nøye de var i Miami.

Først på flyet på hjemturen til Gardermoen oppdaget 34-åringen kniven. Om bord i flyet tok 34-åringen bilder av kniven med kameraet på mobiltelefonen.

- Da jeg fant kniven, ble jeg sjokkert og overrasket. Jeg synes det var litt skremmende. Når jeg først visste at den lå der, synes jeg det var litt ekkelt, sier han.

Gjennom kontrollen to ganger
På Arlanda gikk 34-åringen til alt overmål gjennom kontrollen to ganger, fordi flyet ble fire timer forsinket.

Avinor som har ansvaret for flysikkerheten, er ikke fornøyd med at en slik kniv kan ha funnet veien om bord i et fly på den norske hovedflyplassen.

- En slik kniv skal ikke gå gjennom. Det finnes regler for hvor langt og spisst et knivblad kan være, og disse reglene for Europa og USA. Kun butte kniver er tillatt, understreker sikkerhetsdirektøren Jan Wright i Avinor overfor TV 2 Nettavisen.

Ikke akseptabelt
Han oppfordrer 34-åringen til å ta kontakt med Avinor for å spesifisere hva slags kniv han hadde med seg.

- Når vi vet hva slags gjenstand som er kommet gjennom sikkerhetssjekken, kan vi rekonstruere hva som har skjedd, sier Wright.

Han mener slik rutinesvikt ikke er akseptabelt.

- Verken mennesker eller maskiner er perfekte, men når slikt skjer er det viktig å få beskjed slik at vi unngår lignende episoder i fremtiden, fastslår Wright.

34-åringen sier til TV 2 Nettavisen at han vil ta kontakt med Avinor slik at de kan bedre rutinene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere