RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk orientering om Abu Ghraib

Sist oppdatert:
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kom på overraskende Irak-besøk torsdag.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld foretok et overraskende besøk i Irak torsdag. Besøket skjer samtidig med at kritikken hagler mot USA etter avsløringene av fange-mishandling.

Omorganisert

Under besøket møtte Rumsfeld generalmajor Geoffrey Miller, den nye sjefen for de USA-ledete fengslene i Irak. Han forklarte at det nå er foretatt en fullstendig omorganisering av Abu Ghraib-fengselet blant annet ved å skille enheten som driver selve fengselet fra enheten som har ansvar for etterretning og forhør.

- Jeg er overbevist om at vi nå har lagt ned grunnlaget for hvordan vi skal anholde mennesker på en human måte, sa Miller, som nylig drev USAs militærfengsel på Guantanamo Bay på Cuba, ifølge Reuters.

Rumsfeld ankom under et svært strengt sikkerhetsoppbud i landet der mer enn 700 amerikanske soldater har mistet livet siden i fjor. Han landet på flyplassen i Bagdad og gikk deretter i møte med en gruppe høyere offiserer i de amerikanske styrkene, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Ikke brannslukking

På flyturen fra Washington nektet Rumsfeld for at Pentagon nå prøver å glatte over skandalen i Abu Ghraib-fengselet nær Bagdad.

- Hvis noen tror at jeg er i Irak for å drive brannslukking, så tar de feil, sa Rumsfeld til reportere om bord på flyet.

- Vi er opptatt av at de innsatte behandles riktig. Vi er opptatt av at soldatene oppfører seg ordentlig, la Rumsfeld til.

Fra annet hold blir det hevdet at Irak-besøket som Rumsfeld foretar sammen med general Richard Myers, stabssjef i Pentagon, skyldes de siste dagers avsløringer av nye bilder med fangevoktere som ydmyker irakiske fanger.

- Dette er en forferdelig tragedie. Det skal vi ikke benekte. Men jeg tror det er vi som har det moralske overtaket i Irak, uttalte Myers ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere