*Nettavisen* Nyheter.

Fikk palme gjennom taket

Ida Sollien Eriksrud fra Hamar fikk føle syklonen Larrys krefter.

20.03.06 15:19

Utvekslingsstudenten Ida Sollien Eriksrud (21) i Cairns var på besøk hos noen venner da syklonen «Larry» traff land litt sør for Cairns i Australia mandag morgen lokal tid (rundt midnatt norsk tid).

- Vi snakket om hvor rolig alt var i forhold til det vi hadde ventet oss. Så hørte vi et brak, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Da de kikket ut, så de en stor palme som hadde veltet over huset.

- Det var hell i uhell. Verandaen hindret at huset fikk større skader, sier hun.

Unntakstilstand
Ingen av de andre i huset ble skadd, men opplevelsen sitter i.

- Det var skremmende, sier Eriksrud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se flere bilder fra herjingen nederst i saken.

Syklonen traff land ved Innisfail, omkring 100 kilometer sør for Cairns, med vindstyrke på inntil 290 kilometer i timen. I Innisfail, der det bor rundt 8500 mennesker, har mer enn halvparten av bygningene fått alvorlige skader.

Syklonen har en styrke tilsvarende orkanen «Katrina» som herjet golfkysten i USA i fjor, og det var ventet at det kunne skape store ødeleggelser.

- Dette er den verste syklonen vi har hatt på flere tiår, advarte myndighetenes øverste sjef i delstaten, Peter Beattie, til tv-stasjonen Nina.

Ifølge Sydney Morning Herald har en tredel av takene i området der Larry traff land blåst av, og minst 30 mennesker er skadet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kokosnøtter
Vinden tok strømmen hjemme hos Ida Solien Eriksrud. Mandag satt hun på en nettkafe for å få oversikt over hva som har skjedd, og om det kan komme mer uvær. Gatene i Cairns bærer fortsatt preg av vindkulene, til tross for at byen lå i utkanten av syklonen.

- Det ligger kokosnøtter, trær, palmeblader, takrenner og skilt i gatene hulter til bulter. Men det er folk i gatene, og butikkene har åpnet igjen, sier Ida Sollien Eriksrud.

Myndighetene i delstaten har erklært unntakstilstand, og vurderer å sende ut militære tropper for å hjelpe til i områdene som er rammet, ifølge AP.

Det meteorologiske instituttet i Australia melder om at en ny tropisk storm kalt «Wati» er på vei inn mot kysten. Wati er ventet å treffe land onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag