Fikk plass i Riksdagen etter fintelling

FRA NORGE TIL RIKSDAGEN: Etter fintelling av stemmer, er det nå klart at Ali Esbati får fast plass i Riksdagen.

FRA NORGE TIL RIKSDAGEN: Etter fintelling av stemmer, er det nå klart at Ali Esbati får fast plass i Riksdagen. Foto: Charles Hammarsten (All Over Press/Vänsterpartiet)

Han flyttet fra Norge til Sverige i sommer og har ikke drevet noe valgkamp, men Ali Esbati fikk fast plass i Riksdagen.

OSLO (Nettavisen): - Nå er stemmene til valget til Riksdagen finregnet. Jeg er en av 21 som får tillit og skal representere Vänsterpartiet i Sveriges riksdag. Det er en stor ære og et stort ansvar å få tjenestegjøre i det land og for det partiet der jeg kjenner meg hjemme, skriver Esbati på sin Facebook-side fredag.

Fem år i Norge

Ali Esbati er økonom og politiker og har bodd fem år i Norge. Han har blant annet ledet den venstreorienterte tankesmien Manifest Analyse og vært debattredaktør i Klassekampen. Han var innleder på AUF-leiren på Utøya 22. juli 2011 og ble vitne til massakren der.

Han har norsk samboer og flyttet med familien til Stockholm i sommer.

Kumulert av 1190

Har har i det siste vært varamann til Riksdagen for det sosialistiske Vänsterpartiet, men etter valget i høst blir det altså fast plass. Det skjer uten at han har drevet noen egen valgkamp. Dette til tross, Esbati fikk ekstra drahjelp av at 1190 velgere hadde kumulert ham på valgsedlene.

Fortsetter i opposisjon

Et skår i gleden for 38-åringen er det at Vänsterpartiet holdes utenfor regjeringssamarbeidet. De inngikk i den rødgrønne alliansen før valget, men etter valget valgte Socialdemokraternas leder Stefan Löfven å holde venstrefløypartiet utenfor. Partiet blir likevel en støttespiller for den nye regjeringen i Riksdagen.

- Synd

- Det er synd at Löfven ikke vil ta Vänsterpartiets utstrakte hånd, men heller sikte mot en politikk som lener seg mot høyre. Men når det er det er hans intensjoner, blir det også naturlig for Vänsterpartiet å være et opposisjonsparti. Vi vil akseptere Löfven som statsminister gjennom å avstå fra å stemme og deretter ta stilling til politikkens innhold ut i fra valgløfter og prioriteringer, sa Esbati til Nettavisen tidligere i uken.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.