*Nettavisen* Nyheter.

Fikk sjokk av flyttevedtak

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Ikke bare flyttemotstanderne fikk hakeslepp etter vedtaket i Oslo bystyre onsdag.

- Jeg fikk sjokk, sier presse- og kulturråd ved USA-ambassaden, James Ellickson-Brown til TV 2 Nettavisen.

Han hadde ikke trodd at bystyret ville snu i siste liten og stemme for flytting av ambassaden til Huseby.

- Jeg tenkte at så lenge det er liv, er det håp. Men jeg hadde slått meg til ro med at vi ville arbeide videre, uansett hva resultatet ble, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brøt ut
Under det dramatiske møtet i bystyret, brøt Venstres vararepresentant Ane Willumsen og Aps Tom Pape med partigruppene sine. Dermed sikret de knappest mulig flertall for flytting sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Stemmetallet ble 30 for og 29 mot reguleringsplanen.

I dagene før møtet sendte Ellickson-Brown flere brev og uttalelser til journalister og aviser der han advarte om at et nei til flytting ville skyve en mulig flytting ut flere år i tid. Selv Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordret bystyrerepresentantene til å stemme for flyttingen til Huseby.

Brevene fra ambassaden og UD ble av flere tolket som et forsøk på å presse bystyret.

-Det var viktig for oss å klargjøre hvilke alternativer som fantes. Vi forsøkte bare å appellere till samvittigheten til de folkevalgte, sier Ellickson-Brown.

Han avviser at Støre var i kontakt med ambassaden før han sendte brevet sitt.

Misforstått
Etter avstemmingen sa Tom Pape at brevet fra Støre var avgjørende for at han brøt med partiet. Flere i Ap reagerer på at Pape snudde i siste liten. Lederen for Vestre Aker Ap, Øystein Lunde, mener Pape ikke bør renomineres til bystyret.

- Jeg vil helt klart gjøre det jeg kan for at Tom Pape ikke vil bli renominert til bystyret. Han har fullstendig misforstått sin rolle, sier han til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

- Venstre er mot en plassering av ambassaden på Huseby, og jeg registrerer med dyp beklagelse at Venstres 1. vararepresentant likevel gikk mot partiets standpunkt, sier Ola Elvestuen, gruppeleder i Oslo Venstre, i en pressemelding.

Siste i verden
Amerikanerne håper at det nye ambassadebygget på Huseby vil være klart i 2008, men er forberedt på at det kan ta lenger tid.

Ellickson-Brown vet ikke hva som skje med ambassadebygget på Drammensveien etter flyttingen.

- Det siste i verden jeg hadde i tankene i går, var hva bygget skal brukes til etter at vi har flyttet. Men det er et unikt bygg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag