RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/EPA

Fiktivt Putin-drap skaper oppstyr

Sist oppdatert:
En amerikansk rapport forestiller seg hva som vil skje hvis Putin blir drept den 7. januar 2008.

Den amerikanske tenketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS) har gitt ut en 59 siders rapport om ulike framtidsscenarier for Russland de neste ti årene.

I russiske aviser har de ulike scenariene blitt framstilt som en prognose. Forfatteren raser over mediedekningen og truer med å gå til sak, skriver avisa Dagens Nyheter.

- Rent hypotetisk
Rapporten er ført i pennen av Andrew Kuchins, leder for Russland- og Eurasia-avdelingen ved CSIS i Washington.

Det 59 sider lange dokumentet tar for seg tre tenkte scenarier for å illustrere hva som ville kunne skje. Kutchins insisterer på at scenariene er rent hypotetiske.

Det er scenario nr. 2 som har skapt de største overskriftene.

«Russland og hele verden er rystet av drapet på Vladimir Putin i det han var på vei ut fra en messe i Frelserkatedralen i Moskva den 7. januar 2008,» begynner scenarier. Kuchins fortsetter med å skissere en utvikling der det blir erklært unntakstilstand og Russland glir over i et nasjonalistisk diktatur under den nåværende jernbanesjefen Vladimir Jakunin.

Oljepenger sørger for at statens inntekter øker, ikke-russere diskrimineres og borgermestrene i Moskva og St. Petersburg blir dømt til døden. Lederens mandatperiode blir utvidet, og Jakunin blir gjenvalgt med 95 prosent av stemmene i 2015.

- Trussel mot Russland
- En slik «rapport» kan betraktes som en ren trussel. Det er en informasjonspsykologisk kampanje mot Russland for å destabilisere situasjonen før presidentvalget, mener professor Igor Panarin ved Det russiske utenriksdepartementets høyskole. Uttalelsen er gjengitt på nettstedet km.ru .

- Fullstendig uforsvarlig, tordner Kuchins og krever at artikkelen fjernes.

De to andre tenkte scenariene tar for seg en mulig «putinisme uten Putin», eller dalende oljepriser og en seier for vestlig orienterte demokratiske krefter ved valget i 2016.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere